8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateO viaţă într-o picătură

O viaţă într-o picătură

În orice moment, un om are nevoie de sânge pentru a supravieţui. În orice moment, cineva drag are nevoie de „o picătură“ de sânge pentru ca viaţa să-i fie salvată.
Eu, tu, noi, voi, toţi putem ca prin gestul simplu al donării de sânge să ajutăm un om să se bucure de viaţă.
Oamenii de peste tot sunt din ce în ce mai atenţi şi mai receptivi la nevoile urgente şi la actele de caritate, iar donarea de sânge este unul dintre cele mai nobile şi mai generoase acte de caritate.
Oricât de departe a ajuns progresul în domeniul medical, un produs sintetic care să înlocuiască sângele nu a fost inventat, iată de ce donarea de sânge devine un act atât de necesar.
Pentru ca o donare să fie de bună calitate, donatorul trebuie să nu consume alcool şi nici grăsimi cu minimum 72 ore înainte de donare, să aibă o alimentaţie uşoară, bogată în fier (peşte, cereale, leguminoase, carne slabă etc.), chiar o masă bună în dimineaţa donării. Donatorul este bine să consume multă apă, fără sucuri sau alte băuturi cu cofeină.

Donatorii beneficiază gratuit de analize medicale

Orice persoană care doreşte să doneze sânge mai trebuie să ştie că este examinată înainte de donare, este întrebată despre existenţa unor boli, despre activitatea sexuală şi intervenţii chirurgicale recente etc.
O donare presupune recoltarea a 400 ml de sânge în condiţii de maximă securitate. Intervalul dintre donaţii trebuie să fie de minimum trei luni.
Donatorii beneficiază de bonuri de masă, o zi liberă şi o examinare gratuită pe an (examen radiologic şi analize medicale).
Deşi în fiecare an tot mai multe ONG-uri sunt implicate în campanii de donare de sânge, deşi în mass-media se promovează activ donarea de sânge, totuşi, mulţi români rămân indiferenţi. Să nu uităm că nu ştim niciodată când vom avea nevoie de un astfel de gest, care ne-ar putea salva viaţa.
La Craiova, donarea se face la Centrul Regional de Transfuzii, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, str. Tabaci, nr. 1.

Condiţii
Orice persoană care doreşte să doneze sânge trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
– să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani;
– să aibă o greutate acceptabilă (minimum 58 kg pentru femei şi 60 kg pentru bărbaţi);
– tensiunea arterială să nu fie sub 110/60;
– să aibă o stare de sănătate bună;
– să nu aibă în antecedente boli ca TBC, sifilis, hepatită, HIV, diabet, epilepsie, HTA, boli de inimă;
– femeile să nu fie însărcinate, în perioada menstruaţiei sau a lăuziei;
-să nu fi avut intervenţii chirurgicale în ultimele şase luni.

Dr. Narcisa Dinică, consilier superior Direcţia de Sănătate Publică Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU