17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSănătate fără calorii

Sănătate fără calorii

Există alimente cu puţine calorii şi o valoare nutritivă ridicată, care aduc şi beneficii sănătăţii, prevenind apariţia unor boli grave cum ar fi cancerul, diabetul şi bolile de inimă. Iată câteva exemple, precum şi informaţii privind potenţialul caloric şi substanţele nutritive conţinute.

1. Caisele conţin beta caroten, o substanţă care previne îmbătrânirea celulelor şi îmbunătăţeşte vederea. Corpul nostru transformă beta carotenul în vitamina A, care ajută la prevenirea cancerului, în special a celui de piele. O caisă are 17 calorii, zero grame de grăsime şi un gram de fibre. Nu trebuie să fie prea coapte – devin moi, iar acest lucru înseamnă că au pierdut o mare parte din nutrienţi.
2. Avocado are fibre şi acid oleic, o grăsime nesaturată care ajută la scăderea nivelului colesterolului rău şi creşterea colesterolului bun. Conţine 81 de calorii, opt grame de grăsime şi trei grame de fibre.
3. Zmeura este o sursă de acid elagic, care ajută la stoparea creşterii celulelor canceroase, vitamina C şi fibre care favorizează digestia. O ceaşcă de zmeură conţine 60 de calorii, un gram de grăsimi şi opt grame de fibre.
4. O jumătate de pepene galben are în compoziţie 117 mg de vitamina C, adică dublu faţă de necesarul zilnic al unei persoane, şi beta caroten. Ambele substanţe sunt puternic antioxidante, protejând celulele de atacul radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea prematură a organismului. Are 97 de calorii, un gram de grăsimi şi două grame de fibre.
5. Fructele de merişor ajută în lupta cu infecţiile, prevenind înmulţirea bacteriilor. O ceaşcă de suc obţinut din fructe proaspete conţine 144 de calorii, zero grame de grăsimi şi zero grame de fibre. Se consumă neîndulcit.
6. Roşiile au în compoziţie licopen, un carotenoid cu efecte antioxidante puternice. Studiile au arătat că ele pot să reducă riscul de cancer de colon la jumătate dacă sunt introduse zilnic în alimentaţie. O roşie conţine 26 de calorii, zero grame grăsimi şi un gram de fibre. Licopenul este mai bine absorbit de organism în prezenţa uleiului vegetal, de aceea se recomandă prepararea roşiilor sub formă de salate.
7. Stafidele sunt o sursă importantă de fier, care ajută sângele să transporte oxigenul. O jumătate de ceaşcă de stafide are 218 calorii, zero grame de grăsime şi trei grame de fibre.
8. Smochinele sunt o sursă bună de potasiu şi fibre. Conţin, de asemenea, vitamina B6 – responsabilă de stimularea producerii serotoninei, de scăderea colesterolului şi prevenirea retenţiei de apă de către ţesuturi. O smochină are între 37 şi 48 de calorii, zero grame de grăsimi şi două grame de fibre.
9. Lămâia conţine limonen, furocumarină şi vitamina C, care previn cancerul. O felie de lămâie are două calorii, zero grame de grăsime şi zero grame de fibre.
10. Ceapa conţine quercetină, un flavoinoid puternic. Studiile au arătat că această substanţă este anticancerigenă. O ceaşcă de ceapă tăiată mărunt are 61 de calorii, zero grame de grăsimi şi trei grame de fibre.
11. Usturoiul conţine sulfuri care îi dau pe lângă aroma binecunoscută şi proprietăţi medicinale: reducerea colesterolului, scăderea tensiunii arteriale şi chiar reducerea riscului de cancer la stomac. Un căţel de usturoi conţine patru calorii, zero grăsimi şi zero fibre.
12. Broccoli are substanţe care protejează împotriva cancerului, vitamina C şi beta caroten. Un bucheţel de broccoli nu conţine grăsimi sau fibre şi produce o calorie.
13. Spanacul are carotenoizi care ajută la prevenirea degenerescenţei maculare, o boală care cauzează orbirea la persoanele în vârstă. Are doar şapte calorii.
14. Germenii de grâu oferă 7% din necesarul zilnic de magneziu care ajută la prevenirea crampelor musculare. Sunt, de asemenea, o sursă de vitamina E. O linguriţă de germeni de grâu are 27 de calorii, un gram de grăsimi şi un gram de fibre.
15. Culturile active de bacterii din unele produse lactate previn infecţiile şi furnizează calciu. De exemplu, o ceaşcă de iaurt conţine 155 de calorii şi grăsimi în cantităţi variabile.
16. Somonul, macroul şi tonul sunt cele mai bune surse de acizi omega 3, care ajută la reducerea riscului bolilor cardiovasculare. O porţie de 100 de grame conţine 127 de calorii şi patru grame de grăsimi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU