24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMişcarea înseamnă viaţă

Mişcarea înseamnă viaţă

Să fii sănătos nu înseamnă numai o alimentaţie echilibrată şi un regim de viaţă fără factori nocivi (tutun, alcool, drog), ci şi o activitate fizică regulată.
 
Sedentarismul atinge cote alarmante în zilele noastre şi este un factor de risc considerabil pentru afecţiuni precum: boală coronariană, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, sindrom metabolic, diabet zaharat, obezitate, osteoporoză, afecţiuni ale coloanei.
Modul de viaţă actual favorizează sedentarismul: stăm aşezaţi din ce în ce mai mult în faţa televizorului ori a computerului, folosim maşina, ascensorul sau scările rulante, astfel că ne mai rămân puţine ocazii să ne folosim capacitatea fizică.

Faceţi sport de trei ori pe săptămână
 
Activitatea fizică practicată regulat ameliorează funcţiile cardiace şi respiratorii, menţine greutatea normală, scade grăsimile din sânge, înlătură stresul.
Mersul pe jos, alergatul, sporturile de echipă practicate în aer liber, mersul pe bicicletă sau pe role sunt la îndemâna oricărei persoane care vrea să-şi înlocuiască stilul de viaţă sedentar cu unul activ.
Activitatea fizică moderată se recomandă pentru 30 de minute pe zi, iar cea intensă, 20 de minute, de trei ori pe săptămână. Copiii şi adolescenţii au nevoie de cel puţin o oră de mişcare pe zi pentru o dezvoltare armonioasă.
Înainte de a începe practicarea exerciţiilor fizice, este obligatorie evaluarea stării de sănătate de către medic, mai ales dacă există o patologie ori dacă aveţi peste 40 de ani.
Beneficiile obţinute în urma exerciţiilor fizice nu sunt vizibile imediat. Corpul trece printr-o serie de transformări şi are nevoie de timp pentru a se adapta schimbărilor. Ideal este să facem mişcare în fiecare zi, minimum 30 de minute, pentru că un efort fizic intens, realizat o singură dată, de exemplu, duminica, nu are aceeaşi eficienţă ca mişcarea zilnică.

Atenţie la tendinite!

Capacitatea de efort a fiecărui individ depinde de diferiţi parametri ca: vârstă, sex sau antrenament. Activitatea fizică nu trebuie să inducă oboseală excesivă. O activitate fizică prea intensă, mai ales la persoanele neantrenate, poate genera tendinitele (inflamaţii ale tendoanelor), probleme articulare ori accidente cardiace.
Limitarea acestor riscuri se face respectând anumite reguli:
1. Înainte de o activitate fizică intensă, efectuaţi exerciţii de încălzire a musculaturii;
2. Ultima masă trebuie luată cu cel puţin două ore înainte de începerea activităţii fizice;
3. Nu uitaţi să vă hidrataţi corespunzător;
4. Utilizaţi un echipament adecvat, lejer şi din ţesături naturale;
5. Când sunteţi răcit, aveţi febră sau dureri articulare sau altă boală acută, nu faceţi sport.

Dr. Teodora Văduva,
Biroul Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, DSP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU