11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateGreşeli frecvente la administrarea suplimentelor

Greşeli frecvente la administrarea suplimentelor

Ceaiurile din plante medicinale sau suplimentele alimentare (vitamine, minerale, extracte din plante etc.) pot să facă mai mult rău dacă sunt luate greşit. Iată câteva dintre cele mai întâlnite erori de administrare.

1. Beţi ceai de muşeţel fără să ştiţi cu ce medicamente interacţionează.
Mulţi oameni consideră inofensiv ceaiul de muşeţel. Totuşi, în combinaţie cu anumite medicamente poate avea efecte secundare grave. De exemplu, un articol publicat în aprilie 2006 în Canadian Medical Association Journal descrie cazul unei femei de 70 de ani care lua Warfarină (medicament anticoagulant) şi a ajuns la spital cu hemoragie internă după ce a folosit ceai de muşeţel  pentru răceală. Pe lista medicamentelor care pot interacţiona cu muşeţelul se află anticoagulantele, aspirina, antiagregantele plachetare (Ticlid, Plavix), antidepresivele triciclice (amitriptilina, clomipramina, imipramina), clozapina, propranololul, teofilina, tacrina.

2. Oboseala şi astenia de primăvară pot fi rezolvate cu ajutorul suplimentelor energizante (ceaiuri, vitamine etc.).
Înainte de a folosi suplimente energizante, aveţi grijă ca oboseala să nu fie provocată de boli cum ar fi: anemia, astmul, apneea de somn, hipotiroidismul, sindromul de oboseală cronică sau depresia. Oboseala poate fi şi cauza unei maladii infecţioase cum ar fi mononucleoza, a bolilor de ficat sau rinichi, diabetului, bolilor autoimune, malnutriţiei, insuficienţei cardiace sau cancerului. Consultaţi mai întâi medicul pentru a fi sigur că nu este vorba de o problemă serioasă de sănătate înainte de a începe să vă trataţi cu ceaiuri. Acestea ar putea doar să mascheze adevărata problemă.

3. Medicamentele anticoagulante pot fi luate împreună cu ceaiuri sau suplimente de plante medicinale care au acelaşi efect.
Fals! În realitate, dacă luaţi aspirină, nu trebui să folosiţi aloe vera, muşeţel, coenzima Q10, usturoi, ghimbir, ginseng, gingko biloba, ulei de peşte sau scoarţă de salcie. Medicamentele anticoagulante previn formarea cheagurilor de sânge în interiorul arterelor, reducând astfel riscul unui accident vascular cerebral sau al unei boli de inimă. Atunci când sunt combinate cu suplimente, efectul anticoagulant este intensificat şi poate creşte riscul apariţiei unor hemoragii.

4. Băuturile energizante ne ajută după un efort serios sau după ce am băut zdravăn.
Nimic mai fals. Băuturile energizante conţin cofeină, vitamine şi plante medicinale. Efectele acestui amestec nu sunt prea bine cunoscute nici de producători. Totuşi, s-a demonstrat că obiceiul de a consuma băuturi energizante în combinaţie cu alcool este cât se poate de dăunător. Băuturile energizante înlătură doar simptomele (gură uscată, durere de cap etc.), nu şi concentraţia de alcool în sânge. Odată înlăturate simptomele, persoana respectivă este tentată să consume în continuare alcool.
Băuturile energizante nu sunt recomandate după un efort fizic, pentru că în loc să hidrateze organismul îl deshidratează, din cauza cofeinei, care are efect diuretic.

5. Consumaţi ceai de echinacea în perioada administrării de corticosteroizi.
Este greşit, pentru că medicamentele cu efecte imunosupresoare, cum sunt corticosteroizii, pot fi contracarate de ceaiurile imunostimulante (de echinacea). Medicamentele imunosupresoare suprimă sistemul imunitar, fiind folosite pentru a împiedica respingerea unui ţesut transplantat sau pentru controlarea simptomelor unor boli autoimune cum ar fi artrită reumatoidă, lupus sau diabet de tip 1. Plantele aromatice (echinacea) stimulează sistemul imunitar, prin urmare contracarează efectele medicamentelor. Consecinţa poate fi respingerea ţesutului transplantat sau accentuarea simptomelor bolii autoimune. Printre medicamentele imunosupresoare se numără ciclosporina, corticosteroizii, azathioprina, metotrexatul.

6. Plantele laxative pot fi folosite oricând şi pe o perioadă nelimitată, pentru că nu dau efecte secundare.
Nu este adevărat. Aceste plante (rubarbă, aloe, cruşin) induc mişcări regulate ale intestinelor, care ajută la evacuarea scaunului. Oamenii pot deveni dependenţi de aceste laxative, folosindu-le săptămâni, luni sau uneori ani buni. Totuşi, laxativele nu pot fi folosite mai mult de o săptămână fără a consulta medicul specialist. Utilizarea prelungită poate duce la diaree cronică, slăbiciune musculară, modificarea periculoasă a ritmului cardiac, îmbolnăvirea ficatului sau a rinichilor. Pentru a preveni aceste probleme, trebuie adoptată o dietă bogată în lichide şi fibre.

7. Luaţi suplimente din plante medicinale înainte şi după o intervenţie chirurgicală.
Înainte de operaţie trebuie să-i spuneţi chirurgului dumneavoastră ce suplimente alimentare aţi luat, pentru a preveni apariţia unor complicaţii. Unele plante medicinale pot interacţiona cu anestezicul şi pot produce hemoragii. Departamentul de Chirurgie Plastică de la Universitatea Columbia – SUA recomandă ca administrarea de plante medicinale şi suplimente alimentare să fie oprită cu cel puţin două săptămâni înainte de operaţie. Printre plantele şi suplimentele care pot interacţiona cu anestezicele se află ginkgo biloba, ginsengul, usturoiul, muşeţelul, coenzima Q10, acizii graşi omega-3, uleiul de seminţe de cânepă, cel de peşte, valeriana, vitamina E.

8. Nu luaţi în considerare efectele secundare pe care le poate avea un supliment sau ceai, pe motiv că este doar un produs naturist.
Cumpăraţi numai suplimente alimentare certificate şi citiţi cu atenţie indicaţiile de pe ambalaj. Unele produse naturiste pot avea efecte adverse grave dacă sunt consumate în exces. Un studiu publicat în Jurnalul de Obstetrică-Ginecologie al Universităţii Washington arată că ar trebui interzisă comercializarea produselor naturiste a căror eficacitate nu a fost dovedită pe termen lung. Este cazul pilulelor pe bază de plante (hamei sau schinduf) folosite pentru mărirea sânilor. Cercetătorii cred că estrogenii din aceste pastile ar putea creşte în timp riscul declanşării unui cancer mamar.

9. Suplimentele nu trebuie luate după un anumit orar, ci doar când vă aduceţi aminte.
Nu este adevărat! Este important să folosiţi plantele aromatice şi suplimentele în mod regulat, pentru a putea evalua dacă au efect. O greşeală comună este să începeţi administrarea unui supliment, săriţi peste o zi, apoi două, iar după o vreme să începeţi să luaţi alt supliment pe motiv că primul nu a fost bun. Dacă nu sunteţi consecvent, nu veţi şti niciodată dacă este eficient.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII