10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateClima, un agent terapeutic de nădejde

Clima, un agent terapeutic de nădejde

Mulţi oameni sunt convinşi de virtuţile terapeutice ale climei şi pun pe seama temperaturilor atmosferice buna sau proasta dispoziţie.

 

 

După cum bine se ştie, factorii ambientali pot influenţa starea noastră psihică. În aceste condiţii, temperatura, presiunea atmosferică, umiditatea, calitatea aerului, câmpurile electromagnetice, altitudinea, flora sau caracteristicile specifice fiecărui anotimp se dovedesc în multe cazuri determinante pentru sănătate.

Acesta este şi „obiectul de activitate" al terapiei climatice sau climatoterapiei, care are la bază principii cunoscute încă din antichitate. De-a lungul timpului, oamenii au învăţat să clasifice zonele în funcţie de influenţa asupra sănătăţii. De exemplu, clima montană uscată a fost dintotdeauna recomandată pentru pacienţii cu maladii pulmonare sau pentru persoanele cu probleme psihice, în timp ce climatul marin se dovedeşte mai stimulant şi mai potrivit pentru persoanele lipsite de energie sau epuizate psihic şi nervos. În general, climatoterapia este indicată pacienţilor cu astm, alergii, probleme cardio-circulatorii, deficit imunitar, disfuncţii ale aparatului respirator şi maladii conexe, dermatite, psoriazis, reumatism, nevroze, stres, depresie şi multe altele. Această terapie este recunoscută şi de medici, astfel că nu ar fi deloc o surpriză dacă doctorul v-ar prescrie un astfel de tratament.

Galeriile climatice

Între timp, acest tip de terapie s-a dezvoltat vizibil, mai nou existând şi aşa-numitele „galerii climatice", unde vă puteţi bucura de un climat specific, pentru care sunt celebre în toată lumea. Din câte se pare, acestea asigură un climat curativ unic. Una dintre cele mai căutate „galerii climatice" din lume se găseşte în Gasteinertal, regiune renumită în Austria şi chiar în Europa pentru potenţialul curativ al apelor minerale şi termale cu concentraţii de radon foarte benefice pentru tratarea diferitelor afecţiuni. Apele termale au fost descoperite încă de pe vremea romanilor, însă adevărata comoară terapeutică este aerul cu concentraţie de radon din galeriile Minei Heillstolle. În opinia specialiştilor, succesul de care se bucură această galerie în tratarea diferitelor afecţiuni se datorează atât aerului, cât şi temperaturii, care variază între 37 şi 41,5 grade Celsius, şi umidităţii relative a aerului, cuprinsă între 70 şi 95%. Căldura şi umiditatea ridicată din aer încălzesc corpul până la o temperatură de aproximativ 38 de grade Celsius, astfel că absorbţia de aer cu concentraţie de radon creşte, stimulând metabolismul celulelor. Într-un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Innsbruck, s-a demonstrat că efectul terapeutic al galeriilor din Gasteinertal este acelaşi cu al băilor termale. O galerie similară, care seamănă mai degrabă cu o grotă, se află în Prettau, în Tirolul de Sud. În galeriile minere de aici se creează, în anumite condiţii, un microclimat benefic pentru persoanele cu probleme respiratorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS