24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCandidoza bucală, boala secolului

Candidoza bucală, boala secolului

Acum 20 de ani, o persoană din zece era infectată cu candida. Astăzi, o persoană din zece nu are candida. Candidoza a ajuns, din păcate, o boală neglijată, deşi medicina ar avea ac de cojocul ei.

Candidoza se poate localiza în diferite zone din organism, la nivelul mucoaselor: gură, organele genitale, aparatul digestiv. Cel mai întâlnit tip este candidoza bucală.
Candidoza bucală este o infecţie a mucoasei bucale cu o ciupercă, numită candida albicans sau aspergilius. Persoana infectată are senzaţia de arsură, usturime, corp străin în gură şi faringe, nod în gât. Limba are un aspect încărcat, prezintă la bază o depunere albicioasă.
Se întâlneşte la copii, oameni maturi şi bătrâni. Candida nu este foarte pretenţioasă. Se adaptează cu uşurinţă dacă terenul îi permite. „Predomină la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, bătrâni şi diabetici, sau la cele care prezintă o rezistenţă scăzută la microbi din cauza folosirii iraţionale a antibioticelor“, a explicat dr. Viviana Rezeanu, medic primar Policlinica CFR Craiova.
Boala se transmite uşor prin contact direct cu o persoană infectată, cu obiecte contaminate, prin sărut sau din cauza folosirii antibioticelor. Antibioticele, în special ampicilina, tetraciclinele, toxiciclina, distrug şi flora bacteriană saprofită din organism, care împiedică extinderea infecţiei cu candida.
 
Diagnostic şi tratament

Pentru stabilirea diagnosticului este necesar un examen de spută sau exudat faringian în cabinetul medicului specialist ORL, care va stabili tratamentul în funcţie de rezultatul de laborator. Tratamentul este de durată şi poate fi mai mult sau mai puţin eficient, ceea ce îi determină pe mulţi pacienţi să renunţe. „Tratamentul durează şapte zile, urmează o pauză de o lună şi încă o repriză de şapte zile cu medicamente antimicotice. Are rezultate foarte bune la copii. La adulţi pot să apară perioade de remisiune, iar la persoanele în vârstă vindecarea este destul de greoaie“, a precizat dr. Viviana Rezeanu.
Candidoza nu este o boală gravă. Se poate trăi cu ea toată viaţa, însă este neplăcută şi poate da complicaţii. În cazuri rare, ciuperca se poate extinde în interiorul corpului, provocând tulburări digestive, crize de astm.
Tratamentele naturiste pot să grăbească vindecarea, mai ales dacă sunt administrate concomitent cu tratamentul clasic cu medicamente, e de părere dr. Rezeanu:
„Sunt bune gargarele cu bicarbonat de sodiu alimentar – un vârf de cuţit la o cană de apă, sau cu ceaiuri de nalbă, gălbenele sau mărul lupului. Mai pot fi folosite mărul lupului în concentraţie mică şi propolis. Este foarte bună şi apa de gură cu efect terapeutic, care se foloseşte de obicei pentru tratamentul gingivitelor“.
Pentru mărirea rezistenţei organismului este recomandată o cură de vitamine, în special vitamina C şi echinacea – o plantă medicinală recunoscută pentru calităţile imunostimulatoare. În perioada tratamentului, sunt interzise produsele lactate proaspete, în special laptele dulce. Este recomandat, în schimb, iaurtul sau laptele bătut.
Chiar dacă simptomele au dispărut, după trei-patru luni de la tratament trebuie repetat examenul de specialitate la cabinetul de ORL.

O minune a naturii

Un tratament naturist eficient care poate vindeca atât candidoza bucală, cât şi pe cea vaginală este infuzia de lămâiţă (chenopodium). Aceasta are şi proprietăţi vermifuge şi ajută la eliminarea gazelor intestinale. Patru linguri de flori se lasă la infuzat 15-20 de minute într-o cană de apă clocotită. Se strecoară şi se foloseşte pentru spălături, de două ori pe zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII