12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateProgramaţi-vă sarcina pentru a avea copii sănătoşi

Programaţi-vă sarcina pentru a avea copii sănătoşi

Există un timp pentru toate. La fel şi pentru aducerea unui copil pe lume. Perioada propice este între 20 şi 35 de ani, susţin medicii. Înainte de 20 de ani, femeia nu este suficient de matură psihic, dar nici fizic, ca să poată îngriji corespunzător un copil. Studiile au arătat că rata cea mai mare a mortalităţii la copiii mici se înregistrează atunci când mama are sub 20 de ani. O mortalitate relativ ridicată se înregistrează şi la copiii născuţi de mame trecute de 35 de ani. După această vârstă, creşte riscul de a aduce pe lume un bebeluş cu malformaţii congenitale.
Pentru femeile care îşi doresc mai mulţi copii, specialiştii de la World Fertility Survey recomandă ca, după prima naştere, să aleagă foarte atent perioada în care vor să aducă pe lume următorii copii. Cel mai bine este ca între două naşteri să treacă mai mult de doi ani. Un studiu efectuat în 1982 în Bangladesh a arătat o mortalitate mai mare, de aproximativ 2%, la copiii concepuţi la un interval mai mic de doi ani, faţă de cei născuţi după doi-trei ani, la care rata mortalităţii era de 0,8%, sau după patru ani, când aceasta ajungea sub 0,5%.
Alt element pe care trebuie să-l ia în considerare părinţii este şi numărul copiilor. S-a constatat că după cea de-a treia naştere creşte şi riscul de mortalitate pentru copiii care vor veni pe lume. De aceea, medicii consideră că ideal ar fi ca o familie să aibă maximum trei copii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS