10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateInsomniacii răcesc mai uşor

Insomniacii răcesc mai uşor

Oamenii care dorm puţin răcesc mult mai uşor, se arată într-un studiu publicat săptămâna aceasta de revista americană Archives of Internal Medicine şi citat de AFP.
Potrivit medicilor americani, persoanele care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte sunt de trei ori mai sensibile la contractarea unei răceli decât cele care dorm opt ore. Cercetătorii americani au demonstrat acest lucru pe baza unui studiu la care au participat 153 de femei şi bărbaţi sănătoşi, cu vârsta medie de 37 de ani. Voluntarii au fost puşi în contact în fiecare zi cu un virus care provoacă o simplă răceală (guturai) şi controlaţi zilnic, timp de două săptămâni. După 28 de zile, le-au fost prelevate probe de sânge pentru a se vedea răspunsul anticorpilor la prezenţa virusului răcelii. S-a constatat că persoanele care nu dormeau suficient noaptea au răcit mai uşor.
O posibilă legătură între somn şi susceptibilitatea la răceală ar fi, în opinia cercetătorilor, aceea că lipsa somului sau tulburările de somn influenţează activitatea normală a citocinelor, histaminelor şi altor mediatori siptomatici, care nu mai răspund atât de prompt la infecţii.
Alte experimente efectuate anterior reuşiseră să arate o legătură între odihna insuficientă şi frecvenţa deceselor cauzate de afecţiuni cardiovasculare, însă până acum nu se făcuse o legătură între lipsa somnului şi slăbirea sistemului imunitar în faţa agenţilor patogeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS