6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateÎngrijirea mâinilor

Îngrijirea mâinilor

Mâinile contribuie decisiv la aspectul fizic al unei persoane. Ele arată fără tăgadă vârsta sau pot spune multe lucruri despre personalitatea ta, aşa că, indiferent de cum eşti îmbrăcată sau machiată, trebuie îngrijite.

Atunci când vorbeşti cu ceilalţi, foloseşti mâinile pentru a da expresivitate spuselor tale. Ce s-ar întâmpla dacă nu ai avea mâini? Nu ai mai putea să găteşti, să te îmbraci, să scrii sau să dai mâna cu alţi oameni. Doar pentru aceste lucruri ar trebui să te gândeşti cu mai mult respect la ele.
Dacă vrei să ai mâinile frumoase, trebuie să ai în vedere anumite aspecte. Pielea lor trebuie să fie moale şi delicată; în caz contrar, trebuie îngrijită. Aplică o cremă hidratantă pe mâini cel puţin de patru ori pe zi. O dată pe săptămână, ele trebuie răsfăţate, folosind o loţiune de exfoliere pentru faţă. O dată pe săptămână poţi să dai cu cremă de faţă pe mâini înainte de culcare.
Dacă ai pielea uscată, după ce te-ai spălat cu săpun, umezeşte-ţi mâinile cu apă. Pune sare pe ele şi masează uşor, apoi îndepărtează sarea cu apă. După uscare, aplică o cremă hidratantă.
Dacă ai mâinile grase, după spălare trebuie să le freci uşor cu puţin mălai. Poartă mănuşi de cauciuc atunci când lucrezi în bucătărie sau în grădină. Protejează-ţi mâinile de semnele înaintării în vârstă (lipsa hidratării, pete, micoze etc.) sau de intemperii (degerături, arsuri solare), atunci când eşti la plajă, în expediţie sau dacă lucrezi în aer liber.

Baie de plante

Oferă mâinilor tale un tratament special cu uleiuri esenţiale. Iată câteva sugestii: se fierbe o jumătate de litru de apă. Se adaugă două linguriţe de amestec de plante medicinale – muşeţel, urzică, salvie, podbal, gălbenele – şi se lasă să infuzeze 15-20 de minute. La sfârşit adaugă câteva picături de ulei esenţial. Spală mâinile cu această infuzie, apoi aplică din belşug o cremă hidratantă.

Cremă hidratantă

Îţi poţi prepara singură o cremă hidratantă pentru îngrijirea mâinilor. Amestecă o linguriţă de miere cu alte trei de unt nesărat. Adaugă o linguriţă de infuzie concentrată. Aceasta va face crema mai bogată. Se absoarbe mai greu, dar lasă mâinile mătăsoase şi netede.

Cremă concentrată

Pentru pielea foartă uscată, foloseşte o dată sau de două ori pe săptămână următorul tratament: se amestecă o linguriţă de glicerină cu un gălbenuş de ou proaspăt, două linguriţe de ulei vegetal de calitate (măsline, migdale etc.), zeama de la o lămâie şi o cană de infuzie concentrată obţinută din plante (amestec de flori de muşeţel, gălbenele, soc) sau apă de trandafiri.

Măşti pentru mâini

Prepară un piure dintr-un cartof şi puţin lapte. Aplicat pe mâini, are efecte spectaculoase. Se lasă o jumătate de oră pe mâini înainte de a fi îndepărtat prin spălare; va lăsa mâinile fine ca de bebeluş. Atunci când foloseşti ouă în bucătărie, nu arunca albuşul. Întinde-l bine pe mâini şi lasă-l să acţioneze. Se îndepărtează uşor prin spălare. Freacă mâinile cu o felie de lămâie; tonifiază şi hrăneşte pielea.

Restabilirea pH-ului

După ce ai spălat cu detergent alcalin, clăteşte-ţi mâinile cu lapte acru sau cu oţet de mere diluat (o linguriţă de oţet la două căni de apă). Va ajuta la restabilirea echilibrului pH-ului pielii.

Mâini frumoase şi calde

Păstrează-ţi mâinile calde. Nu doar pentru a le avea frumoase, ci şi pentru a-ţi menţine sănătatea. Răceala şi gripa sunt favorizate de mâinile şi picioarele reci.

Sfaturi pentru unghii

Unghiile au şi ele nevoie de îngrijire. Dacă foloseşti un lac protector, nu utiliza acetonă ca să-l îndepărtezi. Periodic, dă o pauză unghiilor tale. Lasă-le să stea câteva zile fără ojă sau lac. Pentru unghii mai tari, foloseşte o infuzie de coada calului. Uleiul de măsline încălzit, aplicat pe unghii, le va întări.
Îndepărtarea cuticulelor nu este întotdeauna cea mai bună idee, pentru că îţi face unghiile mai vulnerabile la infecţii. Totuşi, dacă trebuie, pregăteşte-ţi unghiile în felul următor. Aplică o cremă hidratantă peste cuticule. Stai cu unghiile în apă caldă cu săpun, timp de cinci-şase minute. După aceea le ştergi de apă, împingi cuticulele spre exteriorul unghiei şi apoi le îndepărtezi uşor cu o forfecuţă.

Întărirea unghiilor

De multe ori, pentru a avea unghii tari şi sănătoase, sunt necesare măsuri suplimentare. Pentru întărirea lor se folosesc anumiţi compuşi organici de siliciu – pentru a accelera creşterea unghiilor şi a preveni sfărâmarea sau fisurarea lor. Alimentaţia este şi ea importantă, iar aportul suplimentar al unor substanţe nutritive ajută la întărirea unghiilor. Acizii graşi omega 3, uleiul de trandafiri sau cel de peşte sunt recomandate pentru a avea unghii sănătoase şi puternice. Vitamina B (în special B5) este bună pentru piele şi unghii sănătoase. Suplimentele pe bază de chelaţi de fier întăresc, de asemenea, unghiile, împiedicând deformarea sau creşterea lor în sus. Metilsulfonilmetanul este foarte important pentru construcţia unor celule ale pielii sănătoase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS