17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAtenţie la trichineloză

Atenţie la trichineloză

Trichinella spiralis este un vierme cilindric mic, forma adultă fiind parazită a intestinului subţire, în timp ce forma sa larvară se localizează în musculatură, unde se închistează. La om este un parazit accidental, ajungând prin ingestia cărnii de porc infestate cu larve de trichinella. De asemenea, mai apare la porc, şobolan, câine, pisică, precum şi la urs, vulpe şi porc mistreţ. Transmiterea la om se face prin consumul de carne, în special crudă (pastramă, afumături, mezeluri).

Evoluţia bolii

Boala evoluează în trei stadii, iar incubaţia este variabilă, în medie 14-21 de zile.
În stadiul intestinal, larvele pătrund în intestin odată cu carnea infestată. Aici se transformă în adulţi şi depun noi larve. Simptomatologia se caracterizează prin tulburări digestive constând în dureri abdominale, greţuri, vărsături, scaune frecvente şi moi.
Faza de diseminare musculară constă în răspândirea pe cale limfatică a larvelor spre muşchi şi alte ţesuturi. Muşchii afectaţi devin dureroşi şi tumefiaţi. Apar slăbiciune şi dificultate în mers, la mestecare, înghiţire şi la respiraţie.
Pe tegumente apar erupţii urticariene, uneori pruriginoase şi alteori hemoragii sub unghii. Caracteristice sunt faţa umflată şi pungi la nivelul pleoapelor. Bolnavul este adinamic, iar după două-trei săptămâni intră în faza a treia. La examenul de laborator, eozinofilia este caracteristică în această fază.
Ultima fază, convalescenţa, coincide cu închistarea larvelor şi cedarea treptată a manifestărilor clinice.

Măsuri

Trichineloza la om poate fi tratată, reuşita tratamentului fiind condiţionată, în primul rând, de rapiditatea prezentării la medic după infestare.
Măsurile de prevenire a îmbolnăvirii sunt însă eficiente:
1. Controlul riguros sanitar-veterinar al animalelor sacrificate în abatoare şi în gospodării individuale (porc, nutrie, cal), precum şi al vânatului comestibil (mistreţ, urs) prin examen trichineloscopic. Pentru aceasta este nevoie de 50-100 g carne recoltată din diafragmă, muşchii limbii, laringelui, fălci, zona intercostală;
2. Achiziţionarea cărnii de porc doar din abatoare, hale, măcelării sau magazine autorizate sanitar-veterinar;
3. Având în vedere că rezervorul principal de răspândire a trichinelozei îl constituie şobolanii din preajma crescătoriilor de porci, prin deratizări bine efectuate se previne infestarea porcilor. Porcii se infestează devorând şobolanii sau cadavrele acestora.
4. Prelucrarea termică a oricărei cărni la minimum 77 de grade Celsius, în interiorul bucăţilor de carne, va preveni infestarea. Se va evita consumul de carne crudă.
5. Larvele de trichinella au o mare rezistenţă la frig. Ele trăiesc chiar la -12 grade Celsius, timp de două luni, iar la -15 grade Celsius rămân viabile trei săptămâni.
6. Sărarea şi afumarea nu reuşesc să distrugă larvele din profunzimea cărnii.

Material realizat în colaborare cu dr. Teodora Văduva, medic primar igienă, Autoritatea de Sănătate Publică Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS