21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBozul, un remediu excelent pentru slăbit

Bozul, un remediu excelent pentru slăbit

Bozul este în prezent unul dintre cele mai eficiente tratamente împotriva kilogramelor în plus. Planta are efecte remarcabile şi în tratamentul constipaţiilor sau al hidropiziei.

 

Ruda sălbatică a socului, bozul (Sambucus ebulus), este o plantă perenă care poate atinge o înălţime de 120 de centimetri. Înfloreşte din iulie până în august, iar seminţele ajung la maturitate la începutul toamnei. Bozul preferă solurile argiloase, umede, din liziera pădurilor, zonele parţial însorite.

Fructele sunt comestibile, fiind folosite la prepararea ceaiurilor sau pentru a da aromă supelor şi au aproximativ şase milimetri în diametru. Deşi nu există menţiuni specifice în cărţile de specialitate, frunzele şi tulpinile de la unele plante din aceeaşi familie sunt otrăvitoare. Chiar şi fructele unor plante din această specie s-a constatat că pot produce probleme digestive. De aceea, este bine să fie folosite plante procurate de la plafar.

Cel mai bun tratament pentru hidropizie

Bozul are proprietăţi diuretice, expectorante, purgative, diaforetice.

Frunzele au în plus şi proprietăţi laxative. Fructele sunt şi ele folosite uneori, dar sunt mai puţin active decât frunzele. Planta este recomandată frecvent în tratamentul afecţiunilor de ficat şi rinichi. Aplicată sub formă de cataplasmă, pe furunculi, umflături şi vânătăi, are efect vindecător Frunzele se recoltează vara şi pot fi uscate pentru a fi utilizate ulterior.

Rădăcina are efect diaforetic pregnant, fiind cel mai puternic purgativ şi detoxifiant din flora existentă în ţara noastră. Uscată şi apoi făcută praf într-un ceai este considerată una dintre căile cele mai bune de „atac“ împotriva hidropiziei. Acest tratament trebuie folosit numai sub supravegherea unui homeopat, din cauză că produce greţuri şi ameţeli. Rădăcina este o armă redutabilă şi în curele de slăbit, fiind probabil cel mai eficient remediu în acest sens. După o cură cu această plantă se pot da jos între cinci şi opt kilograme. În curele de slăbire se foloseşte tinctura, obţinută din 100 de grame de rădăcină. Rădăcina mărunţită se lasă la macerat în alcool, timp de o săptămână. Se strecoară şi se păstrează într-o sticlă închisă la culoare. Se folosesc una-trei linguri de tinctură înainte de masă, în cura de slăbire, şi cu o oră înainte de masă pentru combaterea constipaţiei. Tratamentul nu trebuie să fie făcut mai mult de două săptămâni şi în nici un caz nu trebuie depăşite dozele recomandate, existând pericolul unor probleme digestive grave. Tratamentul este contraindicat persoanelor cu diaree, colici abdominale sau sindrom de intestin iritabil.

Alte utilizări

Sucul de rădăcină se poate utiliza la vopsirea părului în negru. Totuşi, e posibil ca unele persoane să nu agreeze folosirea plantei în scopuri cosmetice, din cauza mirosului asemănător cu cel al sudorii. Frunzele sunt folosite la alungarea şoarecilor şi moliilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS