Muştarul vine de hac bolilor

Autori


Cataplasmele, ceaiurile şi uleiul de muştar sunt remedii naturiste eficiente pentru constipaţie şi reumatism.

Muştarul alb (Sinapis alba) este cultivat pentru seminţele sale, un condiment apreciat pe tot globul, însă puţină lume ştie că el are şi proprietăţi medicinale, atribuindu-i-se efecte emoliente şi sedative, chiar narcotice.

Planta conţine numeroase principii active: glucosinolate, sinapină, ulei volatil, poliholozide, gliceride ale acizilor oleic, linolenic, palmitic, stearic, arahidonic şi erucic.

Seminţele sau uleiul extras din seminţe sunt un remediu intern sau extern pentru diferite probleme de sănătate, cum ar fi cancer, balonări, splină mărită, boli de stomac, gât, uter, bătături, cu condiţia să nu se abuzeze de ele. Medicina naturistă a constatat că seminţele au efect diaforetic, diuretic, antifungic, emetic, expectorant, stimulant şi iritant. Ele sunt folosite sub formă de cataplasme pentru ameliorarea durerilor locale, în pneumonie, bronşite şi alte boli ale aparatului respirator. Aplicate pe piele, cataplasmele cu seminţe de muştar o înroşesc, iar dacă sunt lăsate să acţioneze pentru o perioadă mai lungă produc inflamaţii şi ulceraţii ale pielii. Dacă se îndepărtează cataplasma la timp, rămân doar urme uşoare, cum ar fi descuamarea pielii. Seminţele strivite, în amestec de 1 la 3 cu apă, au efect inhibitor asupra dezvoltării ciupercilor, fiind folosite extern pe porţiunile de piele afectate.

 

Tratament

 


Ceaiul din seminţe de muştar, obţinut dintr-o linguriţă de seminţe la o cană de apă, se prescrie pentru gargară în tratarea unor infecţii ale gâtului şi pentru ameliorarea bronşitelor şi a unor forme de reumatism. În China se foloseşte şi pentru calmarea tusei provocate de tuberculoză şi pleurezie.

Seminţele măcinate în amestec cu oţet şi apă au efect analgezic, fiind recomandate extern în reumatism şi administrate intern în diferite afecţiuni digestive.

Uleiul volatil obţinut din seminţe este puternic rubefiant (iritant), vezicant (poate să producă băşici) şi este, de asemenea, folosit pentru combaterea durerilor reumatice şi colicilor. Se foloseşte ca diuretic, în doze de două picături diluate, de câteva ori pe zi, în hidropizie (acumulare de lichid seros în ţesuturi) şi în tratamentul colicilor.

Totuşi, trebuie multă precauţie în folosirea acestor remedii din cauza substanţelor iritante din seminţele de muştar. Folosite în cantitate mare sunt toxice, ducând într-o primă fază la inflamarea stomacului. Efectul se datorează acţiunii puternic laxative a hidrogenului sulfurat în contact cu apa. Dozele concentrate pot duce la otrăvire cu sulf, cu cianoză (înnegrirea tegumentelor). De aceea, este bine ca în tratamentul intern seminţele să fie administrate împreună cu lapte.

Laxativ

Seminţele au acţiune puternic laxativă. Pentru a combate constipaţia se înghite o linguriţă de seminţe cu puţină apă sau lapte, în trei reprize, după fiecare masă. În constipaţiile cronice, cura durează şapte-opt zile, iar cantitatea de seminţe se măreşte progresiv până la o lingură pe zi. Tratamentul este contraindicat persoanelor care suferă de colon iritabil.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 19 septembrie 2008

Actualitate

» Dascălii, dezamăgiţi de guvernanţi
» Terenul şcolilor, la mezat
» CEZ – altă placă, aceeaşi beznă
» Duelul pledoariilor s-a încheiat în procesul dintre România şi Ucraina

Local

» Scurte ştiri
» Geoană, premier de Oltenia
» Centrele de permanenţă „renasc“ greu
» Primarii, invitaţi la curăţenie
» Peste 100 de familii ar putea fi expropriate
» Şcolile nimănui
» UPSC şi Fundaţia „Aici“ pun accentul pe cultură
» Mandate prelungite pentru şefii DNA
» Moarte suspectă
» Cadavrul unei femei, descoperit în pădure
» „Impresie“ se vrea liber
» Haiduci informatici, virusaţi de poliţişti
» Scurte ştiri
» Controale în spitale
» Dezbatere istorică la Craiova

Gorj

» Traseismul politic ia avânt în Gorj
» Fometescu şi Banţa, marş pe biciclete
» Casa lui Brâncuşi, în paragină

Sport

» Scurte ştiri
» Hamilton ştie ce nu trebuie să facă
» Daniela Mincă se aşteaptă la un început greu
» România şi India, pentru un loc în Grupa Mondială
» Municipalul intră în reparaţii
» Meciuri grele pentru Chimia şi Armata
» David, suspendat fără să ştie
» Arătaţi-vă valoarea!
» Balaci: Vom învinge la Urziceni

Bani & Afaceri

» Şah-mat retrocedării şcolilor
» Queen, o afacere din impuls
» Cula Greceanu, aprig disputată

Sanatate

» Un nou dispozitiv de injectare a insulinei
» Tratament din viermi paraziţi
» Igiena dentară la şcolari
» Muştarul vine de hac bolilor

Magazin

» HOROSCOP
» Scurte stiri
» Runcu, destinaţia perfectă de weekend
» Apariţii editoriale
» Agenda evenimentelor
» Fereşte-te de radar
» Întreruperi energie electrică
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită

Opinii

» Legea alimentelor în şcoli – Efectele

Top