11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateIgiena dentară la şcolari

Igiena dentară la şcolari

Sprijinirea bărbiei în palmă, mestecarea alimentelor folosind doar o parte a maxilarului, curăţarea dinţilor cu diferite obiecte sau obiceiul de a roade creioanele pot afecta grav sănătatea danturii elevilor.

 

Igiena cavităţii bucale este la fel de importantă ca şi a organelor vitale. Dinţii cariaţi pot provoca infecţii la rădăcina lor, cu urmări uneori grave pentru sănătatea inimii sau a rinichilor copilului.

Dinţii ajută la sfărâmarea şi mestecarea alimentelor, care în acest fel sunt mai repede şi mai bine asimilate de organism. Numai dinţii sănătoşi pot să-şi îndeplinească însă această misiune şi pentru a fi sănătoşi au nevoie de îngrijire şi curăţenie permanentă.

Copiii vor fi învăţaţi să folosească periuţa individuală şi pasta de dinţi, de preferat dimineaţa şi după mesele principale. Este bine ca spălarea gurii să se facă obligatoriu seara, înainte de culcare, altfel resturile alimentare vor rămâne în gură toată noaptea, vor putrezi şi vor favoriza apariţia cariei dentare. După întrebuinţare, periuţa de dinţi trebuie spălată bine şi păstrată într-un pahar, cu perii în sus, într-un loc curat, ferită de praf. Periodic, o dată la câteva luni, ea va fi înlocuită cu o periuţă nouă.

 

Scobitorile strică dinţii

 

Copilul va fi învăţat să folosească la mestecarea alimentelor atât partea dreaptă, cât şi partea stângă a danturii. În acest fel, dinţii se întăresc, masticaţia va fi completă, iar musculatura feţei se dezvoltă armonios. Unii copii, imitându-şi părinţii sau adulţii în general, folosesc diverse obiecte (ace cu gămălie, chibrituri, scobitori) care nu fac decât să strice smalţul dinţilor şi să favorizeze apariţia cariilor. Să interzicem copiilor folosirea scobitorilor sau a altor obiecte în locul clătirii şi spălării corecte a dinţilor. Copiii vor fi, de asemenea, învăţaţi să nu bea apă rece imediat după ce au consumat lichide sau mâncăruri fierbinţi. Trebuie să-i învăţăm pe copii să respire pe nas, cu gura închisă, mai ales când aleargă, se joacă şi în repaus. Aerul rece care este aspirat prin gură vine în contact cu smalţul dinţilor, putând să provoace mici fisuri, ca şi alimentele prea reci sau prea calde ingerate repede de copii.

Să luptăm împotriva obiceiului pe care îl au unii copii de a sparge în dinţi nuci, alune sau sâmburi de fructe, căci acesta poate pune în pericol integritatea smalţului dentar şi sănătatea dinţilor.

În perioada schimbării dentiţiei de lapte, care corespunde cu primele clase primare, părintele grijuliu cu sănătatea şi dezvoltarea normală a copilului său trebuie să urmărească şi să combată unele obiceiuri rele care pot avea urmări neplăcute. Sunt copii care atunci când citesc sau se gândesc stau cu creionul în gură, rozându-l sau muşcându-l. Acest obicei poate duce la tocirea dinţilor din faţă, iar uneori chiar la împingerea în afară, antrenând în timp şi deformarea maxilarului, respiraţie defectuoasă, favorizarea bolilor respiratorii. Iată cum toate au o legătură, iar urmările sunt în defavoarea sănătăţii copilului.

 

Copilul nu trebuie să bea din paharul altuia

 

Alţi copii, tot în timpul pregătirii lecţiilor, stau cu pumnul sau cu palma apăsate pe bărbie timp îndelungat. Poziţia aceasta, păstrată multă vreme, poate duce la turtirea bărbiei şi a şirului de dinţi inferiori.

Supraveghind cu atenţie manifestările copilului, putem să descoperim la vreme obiceiuri dăunătoare şi să le combatem. Copiii vor fi învăţaţi să nu bea apă din paharul sau cana altuia, să nu pună gura la robinetul cişmelei şi nici să nu-şi facă din palmele murdare căuş pentru a bea apă atunci când nu au un pahar la îndemână. Nerespectarea acestor simple reguli de igienă poate duce la îmbolnăviri ale cavităţii bucale, dinţilor, tubului digestiv sau poate afecta sănătatea organismului în general, pentru că organismul este un tot unitar.

Material realizat în colaborare cu dr. Mariana Păsărescu, medic primar sănătate publică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS