Acasă Sanatate Murele, elixirul tinereţii

Murele, elixirul tinereţii

Potrivit unor studii efectuate în Statele Unite, murele sunt fructele cu cel mai puternic efect antioxidant. În afară de faptul că pot întârzia îmbătrânirea, murele sunt cunoscute pentru efectele bactericide şi astringente.

 

Murul (rubus fruticosus) este un arbust care preferă solurile bine hidratate de pe malul izvoarelor. Adaptabilitatea lui îl face să crească în diverse locuri, cum ar fi terenurile irigate, în păduri sau pe marginea drumului.

Planta conţine tanin, flavonoide, acizi organici (malic, lactoizocitric, succinic, oxalic), vitamina C şi inozitol. Datorită taninului, frunzele şi rădăcina (în special partea exterioară) au proprietăţi puternic astringente. Au, de asemenea, efecte depurative, diuretice şi cicatrizante, fiind un remediu în dizenterie, dismenoree, hemoroizi, cistite. Extern, aceste părţi ale plantei se folosesc la tratamentul aftelor, ulceraţiilor gurii şi inflamaţiilor gingivale, sub formă de gargară. Un decoct din frunze este util, pentru gargară în tratamentul infecţiilor orale produse de ciuperci, cum ar fi Candida şi, de asemenea, în loc de apă de gură, pentru îndepărtarea bacteriilor din cavitatea bucală şi în tratamentul gingivitelor. Ca astringente şi dezinfectante, se folosesc intern în inflamaţii digestive (enterocolită etc.), psoriazis, iar extern, pentru fisuri anale, leucoree etc.

Se consumă proaspete sau preparate

 

Murele sunt binecunoscute pentru efectul lor puternic antioxidant. Acestea au o capacitate mare de a absorbi radicalii de oxigen, ceea ce le face, potrivit unor studii efectuate în SUA, să fie fructele cu cel mai mare efect antioxidant dintre cele cultivate în această ţară.

Ele se pot culege de la sfârşitul lunii iulie până în noiembrie şi se consumă proaspete sau preparate, sub formă de sirop, gem sau dulceaţă. Fructele au un gust plăcut, aromat şi au efecte tonice doar atunci când sunt potrivit de coapte. Dacă sunt prea coapte sau crude, pot să dea tulburări digestive. Fructele conţin compuşi polifenolici, cum ar fi acidul elagic, tanin, acid galic şi cianidine. În seminţe se găsesc, de asemenea, nutrienţi importanţi, cum ar fi acidul alfa linoleic, acid linoleic, proteine, fibre, carotenoide.

Rădăcina folosită în medicina naturistă nu trebuie să fie prea bătrână sau prea tânără şi necesită fierbere îndelungată. Ceaiul se prepară din frunze tinere uscate, două linguriţe la o cană de apă. Frunzele tinere sunt bogate în vitamine, minerale şi fibre. Ele pot fi consumate proaspete, ca atare, sau sub formă de salate, cu condiţia să fie culese primăvara, timpuriu.

 

Reţetă

Sirop din mure cu zahăr invertit. 1 kg de mure zdrobite trebuie amestecate cu 1 kg zahăr invertit, 500 ml apă şi zeama de la o jumătate de lămâie. Se lasă la rece 24 de ore şi se toarnă apoi în sticle de culoare închisă. Se păstrează bine sigilate, la loc întunecos şi rece. Acest sirop este un excelent tonic în stările de convalescenţă şi în anemii.

Exit mobile version