16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBătrânişul... afrodiziac

Bătrânişul… afrodiziac

Natura a inventat un remediu unic pentru persoanele care suferă de reumatism, diaree, dureri de stomac sau libidou scăzut.

 

Bătrânişul (Erigeron canadensis) este o plantă originară din America de Nord care se poate întâlni astăzi şi în ţara noastră. Poate creşte până la 120 de centimetri, are tulpina groasă şi dreaptă, frunze lungi şi înguste, aşezate alternativ pe tijă. Planta înfloreşte pe toată perioada verii şi la începutul toamnei.

Se înmulţeşte prin seminţe, care sunt împrăştiate cu uşurinţă de vânt pe suprafeţe mari. Poate fi culeasă oricând şi se foloseşte uscată sau proaspătă, însă cele mai bune rezultate se obţin atunci când este proaspătă. Planta uscată nu trebuie păstrată mai mult de un an. Seminţele pot fi folosite, de asemenea, în scopuri medicinale.

Din întreaga plantă se prepară remedii împotriva diareei şi dizenteriei, iar din frunze şi rădăcină, remedii pentru durerile de stomac.

Bătrânişul este folosit în medicina naturistă pentru efectul diuretic, astringent şi hemostatic, fiind recomandat în reumatism şi afecţiuni genito-urinare. Este utilizat, de asemenea, în controlarea potenţialului sexual, dar şi ca afrodiziac.

 

Utilizări

 

În scopuri terapeutice, se folosesc părţile aeriene ale plantei. Produsele obţinute din această plantă au efecte antidiareice, antihemoroidale şi diuretice, vermifuge, hipoglicemiante, tonice.

Înhalaţia cu infuzia din frunze şi tulpini este folosită ca remediu pentru răceală. Pentru aceasta, planta se fierbe timp de zece minute. Vasul se ia apoi de pe foc şi se stă cu faţa deasupra lui timp de 5-10 minute.

Dacă se dă foc plantei uscate, fumul degajat goneşte insectele.

Bătrânişul este recunoscut pentru proprietăţile puternic astringente, fiind folosit, din acest motiv, pentru tratamentul afecţiunilor gastro-intestinale, care dau diaree sau dizenterie. Se spune că ar fi un tratament eficient şi pentru hemoroizii care sângerează.

Frunzele au efecte hipoglicemiante. Uleiul esenţial descoperit în frunze este folosit în tratamentul diareei, dizenteriei şi hemoragiilor interne. Este un stimulent uterin şi se spune că ar fi eficient în tratamentul trompelor inflamate, dar şi în ulceraţii şi inflamaţii ale gâtului.

Ceaiul obţinut din rădăcină fiartă este indicat pentru reglarea menstrelor. Un remediu homeopatic obţinut din această plantă se foloseşte pentru tratamentul hemoroizilor şi al menstruaţiilor dureroase.

Planta conţine cantităţi mici de ulei esenţial care se folosesc în industria cosmetică, la obţinerea parfumurilor cu mirosuri deosebite, care se crede că ar avea efecte afrodiziace.

 

Reţetă

 

Pentru tratamentul diareei şi hemoragiilor interne, se foloseşte o infuzie obţinută dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă. Dublând cantitatea de plantă, se obţine o soluţie care poate fi folosită în tratamentul extern al gonoreei şi al hemoroizilor care sângerează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS