Acasă Sanatate Insecticid din plante

Insecticid din plante

Granatul şi piretrul sunt două plante asemănătoare cu muşeţelul, ale căror calităţi medicinale sunt destul de puţin cunoscute la noi, chiar dacă ambele varietăţi pot fi întâlnite aproape peste tot, în lanuri, câmpuri necultivate, grădini etc. Granatul tratează migrenele şi bolile aparatului genital feminin, iar piretrul este antiparazitar şi, în plus, ucide insectele.

 

Reglează fluxul lohial

 

Florile de granat ne amintesc de muşeţel, cu petalele albe şi staminele galbene grupate în mijlocul inflorescenţei. Şi proprietăţile medicinale se aseamănă în linii mari cu cele ale muşeţelului.

Numele latin, Chrysanthemum Parthenium, se referă la domeniile din medicină în care pot fi aplicate proprietăţile acestei plante. Granatul se foloseşte la reglarea fluxului lohial (scurgere provenită din uter în timpul lăuziei), precum şi pentru tratamentul unor afecţiuni ale aparatului genital feminin. Este folosit, de asemenea, pentru reglarea menstruaţiilor şi ca tratament specific pentru durerile de cap şi alte simptome din timpul menstruaţiei. De altfel, tot mai multe cercetări au confirmat în ultima vreme proprietăţile analgezice care o recomandă pentru tratamentul migrenelor. Atenţie, însă, planta ameliorează durerea de cap, dar nu înlătură cauzele. Granatul este folosit şi pentru reducerea presiunii sanguine, dar şi ca antispastic digestiv. Preparatele pe bază de granat folosesc frunzele uscate ca atare sau sub formă de pulbere.

Infuzia din granat are efecte hipotensive, stimulează digestia şi reglează menstruaţia. Se prepară dintr-o linguriţă de plantă lăsată să infuzeze zece minute într-o ceaşcă de apă fierbinte. Se recomandă două ceşti pe zi.

 

Duşmanul ţânţarilor

 

Granatul face parte din aceeaşi clasă de plante cu vetrice, crizantema şi tufănica. Acestea sunt plante ornamentale toxice. Alte plante înrudite sunt Calomfirul (Chrysanthemum Balsamita), folosit ca remediu în afecţiuni hepatice, şi piretrul (Chrysanthemum cinerariaefolium), utilizat în medicina naturistă pentru distrugerea paraziţilor. Florile de piretru conţin uleiuri volatile, taninuri, dar şi o substanţă numită piretrină, care ucide insectele. Piretrina este considerată cel mai bun insecticid, fiind folosită în special pentru îndepărtarea ţânţarilor şi a furnicilor.

Florile uscate de piretru, mărunţite sub formă de pudră, şi amestecate cu alcool, dacă sunt aplicate pe piele, ţin la distanţă ţânţarii. Atenţie, însă, pot provoca alergie (dermatita de contact), de aceea preparatul trebuie mai întâi testat pe o porţiune mică de piele.

Exit mobile version