16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUnele alimente ne prelungesc viaţa

Unele alimente ne prelungesc viaţa

Studiile efectuate în ultimii ani în întreaga lume au arătat că există alimente capabile să susţină buna funcţionare a organismului şi chiar să prelungească viaţa.

Alimentaţia exercită o puternică influenţă asupra vaselor de sânge, sunt de părere medicii specialişti ai Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj. Potrivit dr. Mariana Păsărescu, există alimente care ne păstrează sistemul circulator tânăr şi sănătos. Iar dacă vasele de sânge sunt în stare bună, atunci vor funcţiona bine inima, creierul, pielea şi toate celelalte organe. Iată în continuare câteva alimente care se consideră că au o mare influenţă asupra longevităţii, dar şi unele de care trebuie să ne ferim sau pe care să le consumăm cu moderaţie:

1. Peştele conţine taurină, un aminoacid cu efect hipotensor, hipocolesterolemiant şi de reducere a frecvenţei cardiace, care este asociat cu scăderea mortalităţii prin boli cardiovasculare.

2. Margarina, considerată până nu demult un aliment sănătos, s-a dovedit că, de fapt, conţine acizi graşi de tip trans, consideraţi una dintre principalele cauze ale aterosclerozei.

3. Soia este un aliment care diminuează efectele negative ale proteinelor de origine animală cu care se combină în alimentaţie (de exemplu, cele din carnea de porc). Împreună cu orezul, soia reduce în decurs de doar trei-patru săptămâni nivelurile tensiunii arteriale şi ale colesterolemiei. Explicaţia constă în faptul că germenii de soia conţin izoflavone asemănătoare structural cu hormonii estrogeni.

Aceştia stimulează producerea la nivelul celulelor endoteliale de oxid nitric, cu efect vasodilatator, ameliorând astfel circulaţia sanguină. Izoflavonele cu structură asemănătoare estrogenilor au un efect similar. Consumul de soia reduce, de asemenea, incidenţa majorităţii cancerelor, în special a celui de sân, la femei, şi de prostată, la bărbaţi.

4. Legumele conţin substanţe antioxidante, care reduc transformarea oxidului nitric în peroxinitrit şi cresc durata de acţiune a acestuia. În combinaţie cu soia, legumele proaspete au un efect accentuat. Legumele previn apariţia cancerului.

5. Sarea consumată în exces aduce deservicii organismului, mai ales dacă este consumată în combinaţie cu alimente bogate în grăsimi animale sau grăsimi hidrogenate (cum ar fi margarina). Riscul de producere a unor accidente vascular-cerebrale este mult mai mare în urma asocierii celor două alimente. Sarea este asociată cu creşterea frecvenţei apariţiei cancerului gastric şi cu apariţia hipertensiunii arteriale.

6. Strugurii conţin în cantităţi mari o substanţă asemănătoare izoflavonelor, care ne poate prelungi viaţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU