5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBolile cu transmitere sexuală afectează vârstnicii

Bolile cu transmitere sexuală afectează vârstnicii

Persoanele în vârstă sunt afectate de bolile cu transmitere sexuală deoarece nu folosesc mijloacele de protecţie, considerând că nu există riscul apariţiei unei sarcini nedorite.

Bolile cu transmitere sexuală (BTS) au devenit din ce în ce mai frecvente în rândul persoanelor cu vârsta peste 45 de ani, conform unui studiu recent efectuat de o echipă de cercetători britanici, ale cărui rezultate au fost publicate în revista British Medical Journal. Studiul a constat în analiza datelor adunate, într-o perioadă de opt ani (1996-2003), de la 19 clinici din Marea Britanie, care tratează bolile cu transmitere sexuală. Pe perioada studiului, au existat 4.445 de cazuri de BTS la persoane de peste 45 de ani. Peste 45% dintre bolnavi au fost diagnosticaţi cu negi genitali. În 19% dintre cazuri s-a întâlnit herpesul genital, boală provocată de virusul herpes simplex. Grupul cu cea mai mare susceptibilitate pentru BTS a fost reprezentat de bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 55 şi 59 de ani. În cazul femeilor, grupul de vârstă 45-54 de ani a prezentat cel mai mare risc.

 

Protecţia împotriva BTS, neglijată de persoanele în vârstă

 

Unul dintre principalele scopuri ale studiului l-a reprezentat stabilirea modului în care frecvenţa BTS s-a schimbat în timp. Cercetătorii au concluzionat că numărul de cazuri de negi genitali, herpes, sifilis, gonoree şi infecţii cu Chlamydia a crescut dramatic în ultima perioadă. Numărul cazurilor de boli cu transmitere sexuală s-a dublat între 1996 şi 2003. Dacă în 1996 se înregistrau 16,3 cazuri la 100.000 de locuitori, în 2003 s-au înregistrat 36,3 cazuri la 100.000 de locuitori.

Pe durata celor opt ani ai studiului, numărul cazurilor de BTS în rândul persoanelor cu vârsta peste 45 de ani a crescut cu peste 127%, comparativ cu o creştere de 97% în rândul tinerilor. Cercetătorii susţin că persoanele în vârstă sunt mult mai susceptibile faţă de bolile cu transmitere sexuală decât tinerii deoarece nu mai folosesc prezervativele, considerând că riscul apariţiei unei sarcini la această vârstă e inexistent.

De asemenea, comportamentul sexual riscant nu mai este specific tinerilor, deoarece vârstnicii sunt din ce în ce mai activi din punct de vedere sexual datorită apariţiei pastilelor pentru disfuncţii sexuale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII