Acasă Sanatate Enzimele, cheia sănătăţii

Enzimele, cheia sănătăţii

Cheia sănătăţii organismului nostru o reprezintă enzimele, susţin medicii specialişti ai Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj. Cu cât avem mai multe, cu atât suntem mai bine protejaţi împotriva îmbolnăvirilor.

Enzimele sunt molecule de proteine care digeră hrana, transformând-o în fragmente suficient de mici astfel încât să treacă în sânge prin porii minusculi ai intestinelor, spun specialiştii. Ele sunt eliberate în organism în momentul în care începem să mestecăm. „Aceste molecule sunt principalii catalizatori ai tuturor reacţiilor chimice care au loc în organismul nostru. Fără ele am înceta să mai funcţionăm sau să existăm. Cu alte cuvinte, organismul nostru depinde de enzime pentru a gândi, a respira, a merge, a vorbi, a digera mâncarea şi pentru a funcţiona la capacitate optimă“, susţine dr. Mariana Păsărescu, medic primar sănătate publică şi management sanitar, în cadrul ASP Dolj.

Enzimele determină digestia, detoxifierea, imunitatea şi toate celelalte procese metabolice şi regeneratoare.

 

Spune-mi câte enzime ai, ca să-ţi spun cât de sănătos eşti

 

Pentru ca organismul să funcţioneze optim, este necesar ca enzimele să fie vii şi în cantitate mare. Dacă însă activitatea acestor proteine este scăzută, apar îmbolnăvirile, unele foarte grave.

Cum ne putem da seama dacă activitatea enzimelor din corpul nostru este nesatisfăcătoare? Simplu: calitatea acestor molecule se reflectă în propriul nivel energetic şi în vitalitatea fiecăruia. Dacă vă simţiţi obosit, apatic, fără chef, acestea ar putea să fie semne că echilibrul energetic al organismului a fost dat peste cap şi că ar trebui să luaţi măsuri.

Există trei feluri de enzime. Enzimele metabolice ajută la creşterea oaselor, refacerea ţesuturilor, reglarea metabolismului, la vorbire, respiraţie, reproducere, auz şi la contracţia oricărui muşchi. Pe măsură ce îmbătrânim, activitatea enzimelor metabolice slăbeşte.

Enzimele digestive sunt necesare pentru digestia hranei. Ele descompun proteinele, carbohidraţii şi grăsimile din alimente. Acestea sunt responsabile cu extragerea, asimilarea, metabolizarea şi absorbţia substanţelor nutritive, a vitaminelor şi a mineralelor.

 

Alimente bogate în proteine

 

A treia categorie o reprezintă enzimele alimentare. Ele ajută procesul digestiv şi trebuie să provină din mâncarea pe care o consumăm. „Toate alimentele crude, mai precis fructele, legumele, seminţele, nucile, anumite alimente superconcentrate de importanţă capitală, în special germenii, sunt resursa principală pentru enzime alimentare. Carnea şi peştele crude conţin, de asemenea, enzime, dar nu se recomandă consumarea lor în stare crudă, dintr-o serie de motive de ordin patogen şi parazitar. De aceea, carnea şi peştele trebuie să fie prelucrat termic“, explică dr. Mariana Păsărescu.

 

Duşmanii enzimelor

 

Activitatea scăzută a enzimelor este poate cea mai răspândită problemă a zilelor noastre.

O viaţă trepidantă, dominată de lupta pentru performanţă şi o alimentaţie tip fast-food au drept consecinţă o populaţie lipsită de enzime digestive.

Implicaţiile sunt multiple şi grave. Cele mai frecvente probleme care apar în organismul cu o activitate scăzută a enzimelor sunt disfuncţiile gastro-intestinale: indigestii, arsuri stomacale, retrosternale, eructaţii, balonare, gaze (flatulenţă), crampe, constipaţie, sindromul colonului iritabil şi oboseala cronică. Când activitatea enzimatică este restabilită, aceste disfuncţii sunt eradicate. Aceasta se poate face prin schimbarea atitudinilor şi practicilor legate de alimentaţie.

Exit mobile version