10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSalpingita, boala trompelor uterine

Salpingita, boala trompelor uterine

Salpingita este infecţia uneia sau a ambelor trompe uterine, cele două conducte care fac legătura între ovare şi uter. Principala cauză a salpingitei o reprezintă bolile cu transmitere sexuală. Boala este destul de frecventă şi afectează preponderent femeile tinere, cu vârsta sub 25 de ani.

Salpingita constă în inflamarea trompelor uterine, cu sau fără astuparea acestora şi, implicit, cu sau fără dilatare. În cazul astupării ambelor trompe uterine, apare sterilitatea.

Cea mai importantă cauză a salpingitei o reprezintă bolile cu transmitere sexuală (BTS). Bacteriile care determină BTS, implicate în apariţia salpingitei, sunt Chlamydia trachomatis (peste 50% din cazuri), Neisseria gonorrhoeae (15-20%) sau Mycoplasmele în asociere cu alţi germeni (5-10%).

Uneori, din cauza unui dezechilibru hormonal sau ca urmare a unei stări de imunosupresie, germenii prezenţi în mod normal în flora vaginală (stafilococ, streptococ) pot determina apariţia salpingitei.

 

Riscul de îmbolnăvire, direct proporţional cu numărul partenerilor

 

Întreruperea voluntară a unei sarcini, introducerea unui sterilet sau explorarea aparatului genital pot conduce la infecţii dacă nu sunt respectate condiţiile necesare de igienă. De asemenea, salpingita izolată poate apărea în cadrul bolii inflamatorii pelvine.

Cel mai important factor de risc este vârsta tânără, sub 25 de ani. Alţi factori care cresc riscul apariţiei inflamaţiei trompelor uterine sunt antecedente de boală cu transmitere sexuală, parteneri sexuali multipli, raporturi sexuale precoce, steriletul. La femeile tinere, salpingita apare frecvent din cauza sensibilităţii epiteliului colului uterin faţă de infecţiile bacteriene.

 

Sterilitatea, principala complicaţie

 

Salpingita se manifestă prin dureri pelviene, febră ridicată, mărirea volumului abdomenului, leucoree (scurgeri de culoare albicioasă) şi sângerări vaginale în afara menstruaţiei. Unele paciente pot prezenta forme uşoare de boală, uneori chiar fără manifestări.

Complicaţiile bolii sunt de natură infecţioasă şi pot conduce la sterilitate. Piosalpinxul şi hidrosalpinxul reprezintă consecinţa unei salpingite tratate tardiv şi constau în prezenţa unei pungi de lichid într-o trompă sau în ambele. Aceste complicaţii se manifestă prin dureri pelvine mari.

Sterilitatea este principala complicaţie a salpingitei, fiind cauzată de obstrucţia ambelor trompe uterine. Riscul de infertilitate este crescut în cazul infecţiei cu Chlamydia trachomatis, germen care este responsabil de 70% din cazurile de sterilitate care au la bază afecţiuni ale trompelor uterine.

De asemenea, dacă numărul episoadelor infecţioase este crescut, simptomele sunt de intensitate mare şi dacă perioada dureroasă a fost lungă, riscul infertilităţii este foarte ridicat. Uneori, punga cu puroi din trompa uterină se poate rupe, determinând apariţia peritonitei. De asemenea, riscul de sarcină extrauterină este de zece ori mai mare în cazul femeilor care suferă de salpingită.

Diagnosticul trebuie pus de medicul specialist, care va stabili dacă tratamentul va fi medicamentos sau chirurgical.

Tratament

În cazul formelor uşoare de boală, tratamentul este medicamentos, cu antibiotice şi antiinflamatorii. Dacă boala este gravă, este necesară spitalizarea şi uneori se impune ablaţia chirurgicală a uneia sau ambelor trompe. Ablaţia unei singure trompe nu pune în pericol fertilitatea, dacă a doua este în stare bună.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU