17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateLevănţica, o plantă aromată vindecătoare

Levănţica, o plantă aromată vindecătoare

Levănţica este o plantă cultivată îndeosebi datorită florilor sale, care conţin 1-7% ulei volatil, utilizat în farmacie, cosmetică şi parfumerie. Uleiul de levănţică este indicat în tratamentul acneei, migrenelor, bolilor cardiace, anxietăţii, balonărilor, durerilor de stomac sau în cel al insomniei.

Levănţica este o plantă perenă, de origine mediteraneeană, care înfloreşte în lunile iunie-iulie. Are o tulpină ramificată, înaltă de 30-70 cm. Florile, situate în partea superioară a ramificaţiilor, sunt de culoare albastru-violet şi au o lungime de 3-8 cm. Levănţica este o plantă nepretenţioasă, putând creşte chiar pe soluri sărace, cu condiţia ca acestea să fie însorite şi calcaroase. Poate fi cultivată pentru consolidarea terenului, pe pantele instabile.

 

Decoct pentru tratamentul acneei

 

Uleiul volatil de levănţică conţine substanţe precum lactonele, cumarinele şi monoterpenele, care îi conferă proprietăţi antiseptice, antiinflamatorii, tonice, cicatrizante şi analgezice. Datorită acestor proprietăţi, săpunurile, loţiunile şi cremele care conţin ulei de levănţică sunt utilizate în tratamentul psoriazisului, acneei, eczemei şi împotriva îmbătrânirii pielii. Pentru tratamentul acneei, se poate prepara un decoct de levănţică dintr-un pumn de flori şi un litru de apă. Se fierbe amestecul timp de 10 minute, după care tenul se curăţă folosind comprese îmbibate cu decoct. De asemenea, datorită proprietăţilor cicatrizante şi antiseptice, decoctul poate fi utilizat în tratamentul rănilor sau înţepăturilor de insecte.

 

Vindecă balonările şi indigestia

 

Infuzia de flori de levănţică are o acţiune calmantă asupra sistemului nervos, fiind recomandată în tratamentul neurasteniei, migrenelor şi bolilor cardiace cu substrat nervos. De asemenea, ceaiul este utilizat pentru mărirea diurezei şi secreţiei biliare.

Datorită uleiului volatil, infuzia de levănţică este folosită cu succes în tratamentul bolilor respiratorii, precum astmul bronşic, tusea convulsivă, bronşită, laringită, gripă sau guturai. Levănţica stimulează şi reglează menstruaţia, contribuie la vindecarea bolilor renale şi genitale şi destinde muşchii contractaţi. Creşte pofta de mâncare şi vindecă unele tulburări ale aparatului digestiv, precum balonările sau indigestia şi distruge viermii intestinali.

În amestec cu alte plante, levănţica este folosită cu succes în tratamentul bolilor de rinichi şi ficat.

Levănţica este utilizată în amestec cu alte plante pentru băi aromatice, atât datorită parfumului plăcut pe care-l dă apei, cât şi pentru acţiunea calmantă, antiseptică şi cicatrizantă asupra rănilor.

Remediu împotriva gripei

În tratamentul răcelii, gripei sau stărilor febrile, se recomandă un oţet aromatic de levănţică, cu care se fac frecţii. Oţetul se prepară dintr-un amestec de levănţică, salvie, mentă, cimbrişor de câmp şi ienupăr, peste care se toarnă un litru de oţet din vin. Se lasă timp de şapte zile la macerat, apoi plantele se strecoară şi se storc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS