Acasă Sanatate Eritemul fesier, boala scutecelor

Eritemul fesier, boala scutecelor

Eritemul fesier este o iritaţie a pielii sugarului, care afectează zona acoperită de scutece. Apare la copii de 9-12 luni, din cauza diversificării alimentaţiei, care contribuie la modificarea acidităţii scaunelor.

 

Eritemul fesier se manifestă prin înroşirea pielii de pe fese, de pe partea de sus a pulpelor şi de pe organele genitale externe. Aspectul şi localizarea leziunilor depind de cauza eritemului. În cazurile severe apar vezicule, care se pot suprainfecta, eritemul extinzându-se dincolo de zona acoperită de scutece.

 

Iritaţia apare în contact cu fecalele

 

Una dintre cauzele eritemului este contactul pielii cu scutecul. Pielea bebeluşului se poate irita în contact cu fecalele, urina sau unii agenţi de curăţare. Pielea acoperită de scutece se înroşeşte prin frecarea de scutec şi ca urmare a acidităţii din urină şi din fecale.

Alte cauze sunt unele boli dermatologice, precum dermatita seboreică a sugarului sau psoriazisul, infecţia bacteriană, virală sau micotică (cu Candida). Candidoza apare cel mai des la nivelul pliurilor. Reacţia alergică la unele săpunuri, şerveţele umede, loţiuni sau detergenţi poate cauza, de asemenea, eritem.

 

Pielea copilului nu se unge cu creme grase

 

Deşi în mod normal pielea copilului rezistă la agresiunea factorilor externi, expunerea prelungită la umezeală sau pH acid contribuie la scăderea factorilor de apărare, favorizând apariţia inflamaţiei. Eritemul fesier apare mai ales la vârsta de 9-12 luni, ca urmare a diversificării alimentare, la sugarii alimentaţi artificial şi la cei hrăniţi cu suc de citirice care acidifiază urina.

Se recomandă schimbarea frecventă a scutecelor şi înfăşarea nu foarte strânsă a acestora. După spălare, fesele copilului trebuie expuse la aer cât mai mult timp posibil în fiecare zi. Trebuie evitată aplicarea de pomezi şi de corpuri grase, deoarece acestea favorizează maceraţia pielii bebeluşului.

Pielea trebuie spălată frecvent cu antiseptice blânde şi diluate şi apoi clătită bine. După fiecare spălare se recomandă aplicarea loţiunilor pe bază de imidazolaţi, pentru a preîntâmpina apariţia eritemului.

Dacă este prezentă o suprainfecţie bacteriană, este recomandat tratamentul antibiotic oral.

 

Sfaturi

 

Pentru a preveni apariţia eritemului fesier, părinţii trebuie să cunoască anumite lucruri. Se recomandă schimbarea frecventă a scutecelor şi lăsarea pielii să se usuce înainte de a pune un nou scutec. Copilul trebuie spălat cât mai des cu apă caldă şi săpun delicat. După uscare, se va folosi un unguent pe bază de oxid de zinc, pentru a proteja pielea de umezeală. Se va evita folosirea scutecelor din plastic.

Exit mobile version