Acasă Sanatate Cum să ne ferim de turbare

Cum să ne ferim de turbare

Rabia sau turbarea este o maladie mortală, care se transmite cel mai adesea prin muşcătura unui animal bolnav. Boala poate fi prevenită doar dacă ştim cum să recunoaştem simptomele la anim ale sau dacă ne vaccinăm.

 

Rabia este o boală infecţioasă acută, generată de virusul rabic, care produce paralizie şi deces atât la animale, cât şi la oameni. Boala se transmite prin muşcătură, prin zgâriere sau atunci când diferite leziuni ale pielii intră în contact cu saliva animalelor afectate de această maladie. Cele mai grave răni sunt localizate în regiunea capului şi a gâtului, pentru că virusul ajunge mult mai repede la creier.

Anumite animale sunt mai predispuse la îmbolnăvire decât altele. Dintre cele sălbatice, se îmbolnăvesc mai ales vulpile şi lupii, iar dintre cele domestice, câinii şi pisicile. Virusul rabiei infectează foarte rar vite, cai sau porci.

Simptome

La om, rabia are manifestări severe, susţin medicii specialişti. Perioada de incubaţie este de una-două luni, dar simptomele pot să apară şi după zece zile. Foarte rar, virusul poate să rămână în organism, în stare latentă, şi un an. „Boala debutează cu amorţeli, furnicături, dureri la nivelul plăgii, pentru ca apoi să apară treptat hiperestezie cutanată (sensibilitate crescută a pielii) şi dureri de cap. Bolnavul este deranjat de zgomotele din jur, de lumină, are ochii injectaţi, nu are poftă de mâncare, este agitat, răguşit şi salivează abundent“, a precizat dr. Mariana Păsărescu, medic primar sănătate publică şi management sanitar.

În câteva ore apar hidrofobia şi aerofobia, concretizate printr-o contracţie dureroasă, spastică a muşchilor faringelui la înghiţirea apei sau la simpla ei vedere, şi prin existenţa curenţilor mici de aer, urmate deseori de agitaţie, violenţă extremă, halucinaţii, agresivitate, insomnii. Bolnavul devine apoi brusc apatic, somnoros şi intră în comă, decesul survenind în maximum zece zile de la debut.

Prevenirea bolii

Tratamentul este eficient doar dacă este aplicat înainte de apariţia simptomelor menţionate. Îmbolnăvirea poate fi prevenită prin câteva măsuri simple, cum ar fi recunoaşterea simptomelor de rabie şi evitarea contactului direct cu animalele sălbatice sau cu cele domestice necunoscute. Atenţie, mai ales, la haitele de câini care se găsesc prin toate cartierele!

Animalele domestice, îndeosebi câinii, trebuie vaccinate împotriva rabiei. Este recomandată şi vaccinarea persoanelor care, prin natura meseriei lor, prezintă risc mai mare de îmbolnăvire: vânători, pădurari, îngrijitori în crescătorii etc.

Profilaxia postaccident

„Persoanele care au fost muşcate, zgâriate sau care au venit în contact cu saliva unui animal suspect de rabie trebuie să se prezinte urgent la medic. Plăgile produse de un animal prin muşcare necesită spălarea abundentă cu apă şi săpun. Rana va fi lăsată apoi să sângereze un timp, până la hemostază spontană, excepţie făcând cazurile de hemoragie abundentă, după care este necesară acoperirea plăgii cu un pansament steril“, a mai spus dr. Mariana Păsărescu. După spălarea rănii, persoana muşcată va fi vaccinată împotriva rabiei.

Totodată, animalul care a muşcat va trebui izolat şi supravegheat timp de 10-14 zile.

Cum recunoaştem un animal bolnav

Animalul sălbatic turbat nu simte frică faţă de oameni, în timp ce unul de casă, care era prietenos, devine dintr-odată timid. Un comportament neliniştit, agresiv, anormal (animalul mănâncă lucruri necomestibile) sau schimbător în intervale foarte scurte (animalul agresiv se calmează dintr-odată sau invers), salivare abundentă sunt alte semne specifice. Uneori, singurul semn al rabiei este paralizia.

Exit mobile version