Dependenţa de PC

Autori


Între cinci şi zece la sută dintre utilizatorii de PC-uri şi internet devin dependenţi, asemenea celor care consumă alcool sau care fumează.

 

Userii obişnuiţi stau în faţa calculatorului una-două ore pe zi şi aproximativ opt ore pe săptămână. Un dependent de internet petrece însă, în medie, peste 35 de ore pe săptămână în faţa PC-ului.

Cei care au un loc de muncă, solicitant din punct de vedere psihic, în faţa computerului sunt stresaţi din cauza activităţilor repetitive, cum ar fi introducerea datelor, serviciile de relaţii cu publicul sau activităţi financiar-contabile. Aceştia au o activitate care este în majoritatea cazurilor repetitivă şi monotonă, fiind lipsită de satisfacţii deosebite. Altfel stă situaţia cu tinerii care văd calculatorul ca pe un mijloc de agrement.

Recunoaşterea simptomelor

Consecinţele dependenţei de calculator în cazul elevilor şi tinerilor sunt neglijarea temelor, scăderea notelor, abandonarea activităţilor sociale normale, iritabilitate, dacă nu este posibilă folosirea calculatorului, dezinteres faţă de alte activităţi. Acestea nu sunt singurele consecinţe. Din cauza dependenţei de internet pot apărea şi probleme de alimentaţie, legate de nerespectarea intervalului normal între mese.

Primele semne ale dependenţei de calculator sunt plimbările pe afară tot mai rare, pierderea noţiunii de timp după fiecare începere a sesiunii de internet, petrecerea a tot mai puţin timp pentru luarea mesei, negarea faptului că se stă prea mult în faţa calculatorului, pornirea PC-ului sau conectarea la internet atunci când sunt şi alte lucruri de făcut.

Dependenţii de calculator sunt mai puţin productivi şi eficienţi la serviciu, pierd examenele, se distanţează de prieteni, iar viaţa lor socială tinde să devină doar interacţiunea cu alţi internauţi.


Unii ajung atât de dependenţi încât nu se dezlipesc toată ziua din faţa PC-ului.

Conştientizarea riscurilor

Ce îi atrage pe tineri la calculator sunt posibilitatea de acumulare de noi cunoştinţe, învăţarea multor limbaje şi programe folositoare în diverse domenii, îmbunătăţirea situaţiei materiale sau relaxarea prin testarea celor mai noi jocuri şi vizionarea unor site-uri interesante.

Cel mai bun mod în care problemele pot fi evitate constă în educarea celor care îşi petrec foarte mult timp în faţa PC-ului. Tinerii trebuie să cunoască riscurile şi dezavantajele care pot apărea, deşi iniţial beneficiile li se pot părea mai importante, dar mai ales consecinţele dependenţei, conştientizarea acestora fiind cel mai important mod de prevenire.

Trei paşi pentru a scăpa de dependenţă

Un prim pas foarte important pentru combaterea acestei dependenţe este conştientizarea timpului pe care utilizatorii îl petrec în faţa PC-ului, dar şi a celui în care se gândesc la activităţile preferate de pe internet, şi acesta fiind un semn al dependenţei.

Un pas următor îl constituie acela ca utilizatorii să se întrebe despre motivul pentru care ei evită viaţa socială, preferând interacţiunea prin intermediul internetului.

Al treilea pas este crearea unui plan prin intermediul căruia utilizatorii să încerce să rezolve problema, în loc să o ignore. Ignorarea nu are alt efect decât să crească dependenţa şi să ducă la apariţia unor efecte neplăcute şi mai pronunţate.Comenteaza acum

3 Comentarii

  1. Razv said:

    Majoritatea tinerilor stau peste 3 ore pe net … wow .. suntem toti dependenti …

  2. Nemesis said:

    Este destul de grav ceea ce se intampla cu dependenta de calculator dar cred ca drogurile sau alcoolismul sunt mult mai grave 🙂 Oricum computerul este si un fel de refulare din fata unei realitati lipsite de perspective si plina de insatisfactii. Un mesaj clar ” Lasati-ma-n durerea mea!” Ca sa nu mai vorbim de placerea oferita de orele petrecute in fata lui 🙂 Problema reala este pentru cei aflati in timpul procesului educativ, cei care isi vor rata definitiv viata din neglijenta. Pentru cei un pic mai batrani (aici ma incadrez si eu) peste 10 ore zilnic in fata ecranului nu aduc suferinta, din contra, o serie de avantaje – incepand cu relaxarea si terminand cu posibilele venituri obtinute datorita acestui internet. Nu pot concluziona decat cu o concluzie : lucrul in sine nu este rau depinde in care parte se inclina balanta – spre rau sau in bine. Depinde de voi !

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 29 februarie 2008

Actualitate

» Băsescu către Predoiu: Speculaţiile privind activitatea anterioară nu vă vor afecta ca ministru
» Scurte stiri
» Radu Stroe a aflat “uluit” de la televizor că nu va conduce Ministerul Apărării
» Dascălii îşi apără şcolile

Local

» Târgujienii, nemulţumiţi de lipsa parcărilor
» Pâinea continuă să se scumpească
» Deficitul bugetar pe 2007 ar putea fi mai mic
» Solomon, primul în sondaj
» Nava eşuată, readusă pe şenal
» Un copil a căzut în cap din troleibuz
» 75 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile
» „Matca“, un nou spectacol la Zilele Marin Sorescu
» Au vândut inele contrafăcute
» Hacker cercetat de poliţişti

Gorj

» Complex comercial agricol de zeci de milioane de euro
» Şi-a dat duhul în camera de detenţie
» 12 primari de trei stele în judeţul Gorj

Sport

» BC Vâlcea a pierdut, CET a bătut
» Un nou eşec în faţa liderului
» Au zburat spre Togliatti
» Lucian Bute îşi apără centura
» Bannerele, la control
» Pandurii, la Happy Hour
» Vâlcea se bate pentru puncte la Hunedoara
» Gorjenii, eliminaţi
» Victorie pentru o primăvară liniştită
» Spania şi-ar putea pierde locul la Euro
» Liliecii le-au făcut viaţa grea extratereştrilor
» Eduardo a fost externat
» Sepsi, integralist la Benfica
» Marius Niculae a înscris pentru Inverness
» Abramovici visează frumos
» Bayern s-a chinuit cu 1860 München
» Lens a avut meci dificil cu Le Mans
» Au câştigat şi fără Mutu

Bani & Afaceri

» Scurte ştiri
» Ford – creditor cu dobândă în acţiuni
» Autorităţile doljene bat palma cu americanii

Magazin

» Apariţii editoriale
» Fereşte-te de radar
» Întreruperi energie electrică
» Telefoane utile
» Agenda evenimentelor
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită
» Barcelona – istorie, tradiţii şi influenţe culturale

Opinii

» Discutând serios despre cazul Ford
» Mare brânză în oraşul academic

Top