5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Dependenţa de PC

Între cinci şi zece la sută dintre utilizatorii de PC-uri şi internet devin dependenţi, asemenea celor care consumă alcool sau care fumează.

 

Userii obişnuiţi stau în faţa calculatorului una-două ore pe zi şi aproximativ opt ore pe săptămână. Un dependent de internet petrece însă, în medie, peste 35 de ore pe săptămână în faţa PC-ului.

Cei care au un loc de muncă, solicitant din punct de vedere psihic, în faţa computerului sunt stresaţi din cauza activităţilor repetitive, cum ar fi introducerea datelor, serviciile de relaţii cu publicul sau activităţi financiar-contabile. Aceştia au o activitate care este în majoritatea cazurilor repetitivă şi monotonă, fiind lipsită de satisfacţii deosebite. Altfel stă situaţia cu tinerii care văd calculatorul ca pe un mijloc de agrement.

Recunoaşterea simptomelor

Consecinţele dependenţei de calculator în cazul elevilor şi tinerilor sunt neglijarea temelor, scăderea notelor, abandonarea activităţilor sociale normale, iritabilitate, dacă nu este posibilă folosirea calculatorului, dezinteres faţă de alte activităţi. Acestea nu sunt singurele consecinţe. Din cauza dependenţei de internet pot apărea şi probleme de alimentaţie, legate de nerespectarea intervalului normal între mese.

Primele semne ale dependenţei de calculator sunt plimbările pe afară tot mai rare, pierderea noţiunii de timp după fiecare începere a sesiunii de internet, petrecerea a tot mai puţin timp pentru luarea mesei, negarea faptului că se stă prea mult în faţa calculatorului, pornirea PC-ului sau conectarea la internet atunci când sunt şi alte lucruri de făcut.

Dependenţii de calculator sunt mai puţin productivi şi eficienţi la serviciu, pierd examenele, se distanţează de prieteni, iar viaţa lor socială tinde să devină doar interacţiunea cu alţi internauţi.

Unii ajung atât de dependenţi încât nu se dezlipesc toată ziua din faţa PC-ului.

Conştientizarea riscurilor

Ce îi atrage pe tineri la calculator sunt posibilitatea de acumulare de noi cunoştinţe, învăţarea multor limbaje şi programe folositoare în diverse domenii, îmbunătăţirea situaţiei materiale sau relaxarea prin testarea celor mai noi jocuri şi vizionarea unor site-uri interesante.

Cel mai bun mod în care problemele pot fi evitate constă în educarea celor care îşi petrec foarte mult timp în faţa PC-ului. Tinerii trebuie să cunoască riscurile şi dezavantajele care pot apărea, deşi iniţial beneficiile li se pot părea mai importante, dar mai ales consecinţele dependenţei, conştientizarea acestora fiind cel mai important mod de prevenire.

Trei paşi pentru a scăpa de dependenţă

Un prim pas foarte important pentru combaterea acestei dependenţe este conştientizarea timpului pe care utilizatorii îl petrec în faţa PC-ului, dar şi a celui în care se gândesc la activităţile preferate de pe internet, şi acesta fiind un semn al dependenţei.

Un pas următor îl constituie acela ca utilizatorii să se întrebe despre motivul pentru care ei evită viaţa socială, preferând interacţiunea prin intermediul internetului.

Al treilea pas este crearea unui plan prin intermediul căruia utilizatorii să încerce să rezolve problema, în loc să o ignore. Ignorarea nu are alt efect decât să crească dependenţa şi să ducă la apariţia unor efecte neplăcute şi mai pronunţate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII