12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateReguli de prevenire a gripei

Reguli de prevenire a gripei

Suntem în plin sezon de gripă şi viroze respiratorii, motiv pentru care medicii specialişti în sănătate publică au emis o serie de măsuri simple, dar sigure, de prevenire a îmbolnăvirilor:

1. Spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun ori de câte ori este nevoie şi învăţaţi şi copiii cât este de importantă igiena! Este de preferat să folosiţi şerveţelele umede când nu aveţi apă şi săpun la îndemână. Soluţia cu care acestea sunt impregnate ucide majoritatea germenilor şi pot fi folosite chiar şi de copiii mai mari.

2. Folosiţi şerveţele de hârtie pentru a vă acoperi gura când tuşiţi sau strănutaţi. Aruncaţi-le imediat după folosire şi spălaţi-vă bine pe mâini.

3. Atenţie, când un membru al familiei dă semne de viroză, nu trebuie să folosiţi împreună vesela sau alte obiecte!

4. Evitaţi contactul prelungit cu o persoană care are simptome de viroză (strănută, tuşeşte, este răguşită, îi curge nasul)!

5. Mâncaţi sănătos şi dormiţi bine. O dietă echilibrată, care pune accent pe fructe proaspete şi legume, cereale şi cantităţi mici de carne slabă, permite sistemului imunitar al organismului să se concentreze pe apărarea împotriva virusurilor.

6. Beţi 2-3 litri de lichide pe zi. Apa, sucurile naturale, ceaiurile şi supele calde de pui sunt cele mai bune alegeri. Evitaţi alcoolul, cafeaua şi băuturile acidulate şi cofeinizate şi renunţaţi la fumat. Toate acestea pot duce la deshidratare şi la agravarea simptomelor.

7. Odihniţi-vă! Staţi acasă dacă aveţi febră, vă curge nasul sau tuşiţi. Purtaţi o mască peste nas şi gură dacă locuiţi sau munciţi alături de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută.

8. Păstraţi-vă camera caldă, dar nu supraîncălzită. Dacă aerul este uscat, folosiţi un vaporizator sau boluri cu apă pentru a vă reduce congestia nazală şi a vă atenua tusea.

9. Faceţi gargară, de câteva ori pe zi, cu apă călduţă, în care dizolvaţi o linguriţă de sare, sau consumaţi ceaiuri calde cu lămâie şi miere, pentru a atenua durerile de gât şi a calma tusea.

10. Folosiţi picături de nas cu apă de mare, pentru că nu sunt iritante şi nu dau dependenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS