Gastrita, o boală care trece prin stomac

Autori
Etichete , ,


Stilul de viaţă haotic, alimentele iritante, tutunul, băuturile alcoolice şi anumite medicamente pot să distrugă echilibrul din stomac şi să ducă la apariţia gastritelor.

 

Gastritele acute sunt leziuni (răni) apărute la scurt timp după contactul învelişului protector al stomacului cu substanţe agresive sau după scăderea fluxului sanguin al mucoasei gastrice.

Gastritele reprezintă 10-20% din cazurile de hemoragii digestive superioare internate în spital. Cele mai frecvente cauze sunt medicamentele (aspirina şi antiinflamatoarele nesteroidiene), alcoolul, infectarea cu helicobacter pylori şi stresul indus de traumatisme şi intervenţii chirurgicale de anvergură.

Simptomele variază, de la durere în epigastru (partea superioară a abdomenului, cuprinsă între coaste şi ombilic) sau în partea dreaptă sub coaste, vărsături sau hemoragii digestive.

Tratamentul

Pentru prevenirea îmbolnăvirii este necesară administrarea cu prudenţă a aspirinei şi antiinflamatoarelor nesteroidiene. „În cazul pacienţilor cunoscuţi cu suferinţă cronică, se pot administra, concomitent cu antiinflamatoarele nesteroidiene, antiacide sau antisecretorii gastrice (Omeprazol, Ranitidină, Sucralfat). Dacă gastrita acută are drept cauză administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene, tratamentul va fi întrerupt până la vindecarea bolii“, a explicat dr. Ana Halasiu, medic specialist internist.

Măsuri diferenţiate


Gastrita provocată de bacteria Helycobacter pylori este de obicei cronică şi, pe acest fond, pot să apară uneori acutizări, din cauza infectării cu un număr mare de germeni, care necesită tratament special, mai spun medicii. „În această situaţie, pe lângă regimul igienico-dietetic recomandat anterior şi tratamentul cu inhibitori cu pompă de protoni (antisecretori), este indicat şi tratamentul cu antibiotice prescrise de medicul specialist, internist sau gastroenterolog“, a precizat dr. Ana Halasiu.

În gastritele acute postalcoolice se întrerupe consumul de alcool şi se trece la regimul alimentar amintit. În cazul producerii de hemoragii digestive superioare, este obligatorie internarea.

Regimul alimentar

În puseu dureros se recomandă un regim, în care alimentele vor fi preparate prin fierbere sau coacere (nu prăjire). Se evită crudităţile, alimentele iritante gastric (condimentele, dulciurile concentrate), băuturile carbogazoase, alcoolul, tutunul, cafeaua. Prezenţa E-urilor în alimente poate deruta stomacul şi duce la dereglarea secreţiei sucului gastric.

Totuşi, nu există o alimentaţie standard, regimul alimentar fiind diferenţiat în funcţie de toleranţa fiecărui bolnav la diferite alimente. De exemplu, unii nu suportă laptele, în timp ce pentru alţii laptele este cel mai bun balsam stomacal.

În gastritele produse de bacteria Helycobacter pylori este necesară evitarea dulciurilor (principala sursă de hrană a bacteriei).

Ardeiul iute protejează stomacul

Ardeiul iute, considerat până de curând un pericol pentru stomac, ar putea oferi soluţia pentru prevenirea gastritei.

Ultimele cercetări arată că ardeiul iute conţine o substanţă numită capsicină, care protejează mucoasa stomacului şi reglează secreţia de suc gatric.Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. Bagareata said:

    Gastrita, ca si multe alte boli, unele chiar mult mai grave, apar datorita unei puternice dezhidratari a corpului. Nu trebuie sa se astepte sa apara senzatia de sete,ci aceasta sa fie anticipata. Un corp alimentat cu APA , apa simpla, “chioara” de la robinet ( minim 2 l pe zi) si nu cu alte lichide, va fi mult mai sanatos sau se va vindeca mai repede decat unul caruia i se administreaza lichide de tipul diverselor sucuri, ceaiuri, cafea. Si 1-2 ore de miscare (mers pe jos la pas sustinut ), zilnica. Acesta este rezultatul cercetarilor efectuate de un medic iranian :Fereydoon Batmanghelidj ,rezultat recunoscut la nivel mondial si care deja a inceput sa fie aplicat in foarte multe institutii sanitare din multe tari ,cu rezultate spectaculoase de insanatosire.

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 1 februarie 2008

Actualitate

» Dolj: Accident mortal în apropiere de Radovan
» Ultimele teste naţionale
» Caragiale n-a murit!
» Cablu de tensiune, rupt cu excavatorul
» Legea CNSAS, neconstituţională
» Gorun, plângere penală împotriva premierului

Local

» Ziua zero pentru staţia de epurare a Craiovei
» Scurte ştiri
» Două accidente mortale
» Încep înscrierile pentru elevii din clasa I
» Alocaţiile se vor achita prin card sau mandat poştal
» Bătrân dispărut, găsit mort pe câmp
» Calitatea aerului din Râmnic – monitorizată
» DGASPC reclamă asistenţii sociali din primării
» Amenzi pentru munca la negru
» Mii de dosare nesoluţionate de procurori
» Nereguli în trafic
» Handbaliste de la CSS Drobeta Turnu Severin, bătute
» Transportatorii rutieri ameninţă cu greva generală
» Copiatul face ravagii în facultăţi

Dolj

» Viaţă de funcţionar

Gorj

» Cotizaţii de peste 300.000 de lei, plătite de CJ Gorj
» Călinoiu locuieşte într-o vilă de lux
» Călinoiu locuieşte într-o vilă de lux
» Directorii din minerit, solidari cu liberalul Morega

Sport

» Eugeniu Ştefănescu, condus pe ultimul drum
» Scurte ştiri
» Coreea de Sud a câştigat grupa Asiei
» Arbitri croaţi la Nürnberg
» Andrei Pavel apreciază echipa Franţei
» Vali Năstase a ajuns în Liga a treia
» Debut după 24 de ore
» Stângaciu, în topul mondial al portarilor
» Auxerre a prins gustul românilor
» Vâlcea, învinsă de Rova Roşiori
» Jose Moreira, ultima achiziţie
» Atacul, slăbiciunea pandurilor
» Egali cu Zalaegerszeg

Bani & Afaceri

» Seminţele din care au crescut dolarii
» Creditele în euro se pot transforma în lei

Magazin

» Agenda evenimentelor
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică
» Apariţii editoriale
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită

Opinii

» Legea care a amuţit tribuna
» Romeo, Julieta şi cuvântătoarele

Top