13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Cura de prune

Prunele sunt folosite în special pentru compot sau gem, dar sunt şi o sursă de substanţe nutritive care contribuie la menţinerea sănătăţii organismului.

 

Numeroase studii au demonstrat că prunele conţin glucide, acizi organici, hidraţi de carbon, vitaminele A, B, C şi minerale precum fosfor, potasiu, calciu, magneziu, fier.

Prunele pot fi consumate proaspete, conservate sub formă de gemuri, deshidratate sau conţinute în lichioruri.

Sunt bogate în provitamina A, dar mai sărace în vitamina C. Datorită cantităţii mari de glucide, prunele au o valoare nutritivă foarte ridicată. Potasiul întăreşte celulele nervoase, înlăturând starea de oboseală şi contribuind la menţinerea atenţiei.

Proprietăţi

Consumate crude, în cure de două-trei săptămâni, contribuie la creşterea rezistenţei organismului, eliminarea toxinelor şi purificarea ficatului.

Prunele au proprietăţi antipiretice (scăderea febrei), antihelmintice (împotriva paraziţilor intestinali), depurative şi diuretice (curăţă şi detoxifică organismul), emoliente, laxative, dezintoxicante, decongestionante hepatice (normalizează volumul ficatului).

Din aceste motive, prunele sunt recomandate în special copiilor, sportivilor, bolnavilor de hepatită, astenicilor şi celor care suferă de constipaţie. Datorită proprietăţilor depurative şi diuretice, prunele pot fi folosite cu succes în tratamentul unor boli precum ateroscleroză, reumatism şi intoxicaţiile alimentare acute. Prunele stimulează digestia, diminuând inflamaţia intestinului şi crescând peristaltismul.

Cure de trei zile

Se recomandă consumul fructelor cu 30 de minute înainte de mesele principale, putându-se folosi şi sucul de prune (un pahar înainte de fiecare masă). Dacă este urmărit efectul laxativ, se recomandă consumul a opt-zece prune, dimineaţa, înainte de micul dejun.

Se pot face cure de câte trei zile pe săptămână în ateroscleroză, reumatism, hipertensiune arterială şi obezitate, pe toată durata curei consumându-se doar prune.

Alte boli care pot fi tratate cu ajutorul prunelor sunt: anemia, intoxicaţiile alimentare, guta, colicile biliare şi hemoroizii.

Două căni de decoct de prune uscate pe zi se pot folosi, de asemenea, pentru decongestionarea ficatului şi pentru efectele diuretice şi laxative.

Mască pentru închiderea porilor

Prunele proaspete se folosesc şi în cosmetică, pentru tenurile cu pori deschişi. Fructele se zdrobesc şi se aşază pe faţă, formând o mască astringentă timp de 20 de minute, după care se spală cu apă caldă.

Unele persoane au nevoie de o perioadă de adaptare, de aceea o cură vegetală se începe întotdeauna cu prudenţă, mai ales dacă este vorba de una exclusivă, ca în acest caz. Prunele uscate pot fi consumate într-un regim hiposodat. Bolnavii de diabet nu trebuie să consume fructe proaspete sau uscate în exces, din cauza conţinutului ridicat de glucide din acestea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS