Acasă Sanatate Cum să-ţi convingi copilul să mănânce sănătos

Cum să-ţi convingi copilul să mănânce sănătos

Respectând câteva reguli de bază, părinţii pot crea copiilor obiceiuri alimentare sănătoase, care îi vor ajuta în acelaşi timp pe aceştia să-şi menţină şi greutatea în limitele valorilor normale.

 

1. Dacă eşti părinte, tu decizi ce mâncare vei cumpăra copilului şi când i-o vei servi. Este bine ca aprovizionarea cu mâncare să fie o grijă a adulţilor; astfel, copiii nu vor flămânzi şi vor mânca acasă ceea ce se găseşte în dulap şi în frigider.

2. Din mâncărurile pe care părinţii le oferă, copiii vor alege ce vor mânca şi dacă vor mânca tot. Li se va părea ca o libertate, deşi ei vor alege numai din mâncărurile pe care tu, ca părinte, ai decis să le cumperi şi să le serveşti.

3. Renunţă la obiceiul de a-l obliga pe copil să mănânce tot din farfurie! Lasă-l să se oprească atunci când simte că a mâncat îndeajuns; în acest fel el va asculta semnalele stomacului atunci când este plin şi nu va fi obligat să mănânce în exces, doar pentru că este obligat sau obişnuit „să cureţe farfuria“!

4. Copiii fac ceea ce fac părinţii! De aceea, fii un bun model, mănâncă şi tu sănătos! Când încerci să predai bunele obiceiuri de a mânca, încearcă să dai cel mai bun exemplu posibil: alege gustări hrănitoare, mănâncă la timp şi nu sări peste mese.

5. Fă un calcul al caloriilor din băuturi. Sifonul şi alte băuturi îndulcite adaugă suplimentar calorii. Apa şi laptele sunt cele mai bune băuturi pentru copii. Sucul este bun când este preparat proaspăt, 100% natural, iar copiii nu au nevoie de mai mult!

6. Modifică meniul copiilor. Când ieşiţi în oraş, lasă copilul să încerce noi feluri de mâncare şi vei fi surprins de dorinţele lui de a experimenta. Poţi începe dându-i voie să încerce puţin din ce ai comandat sau comandă-i un aperitiv pentru a încerca.

7. Mâncarea nu înseamnă dragoste. Găseşte alte căi de a-i arăta că este iubit. Când mâncarea este folosită pentru a răsplăti copilaşii şi pentru a le arăta afecţiune, aceştia pot începe să folosească mâncarea pentru a face faţă stresului sau altor emoţii. Oferiţi-le îmbrăţişări, laude şi atenţie în loc de plăceri culinare.

8. Foloseşte dulciurile ocazional şi nu ca răsplată pentru cină! Încercaţi să rămâneţi neutru în privinţa mâncării.

9. Începe această educaţie de când sunt mici. Preferinţele pentru mâncare se dezvoltă de timpuriu, deci oferiţi-le o varietate de mâncăruri. Plăcerile şi neplăcerile încep să se formeze încă de când copiii sunt bebeluşi. Nu forţa copilul să mănânce, dar oferă-i câte puţin. Când e vorba de un copil mai mare, cere-i să ia doar o înghiţitură.

10. Limitează-le timpul la calculator şi la televizor. Când mănâncă, nu le da voie să privească la televizor sau să facă altceva. Cercetările au arătat că acei copii care reduc timpul în faţa ecranului televizorului au o probabilitate mai mică de a se îngrăşa. Când timpul petrecut la calculator şi televizor este limitat, copiii vor găsi alte activităţi. Iar când întreaga familie reduce timpul petrecut în faţa televizorului, veţi avea mai mult timp împreună!

Dr. Mariana Păsărescu, medic primar sănătate publică şi management sanitar

Exit mobile version