22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateToamna se numără... junghiurile reumatice

Toamna se numără… junghiurile reumatice

Reumatismul nu este o boală în sine, deşi este privit ca atare. Persoanele care se plâng că au reumatism pot avea, de fapt, o paletă largă de afecţiuni, de la poliartrită reumatoidă, la fibrozită sau lumbago.

 

Termenul de reumatism este folosit pentru a descrie o mulţime de afecţiuni în care apare durere, cu sau fără semne de inflamaţie, în articulaţii, muşchi, tendoane şi ţesut conjunctiv.

Mulţi consideră că, dacă simt dureri sub formă de junghi după ce au stat în ploaie, suferă de reumatism. De fapt, este vorba de o afecţiune numită fibrozită, care afectează ţesutul conjunctiv al muşchilor, producând inflamaţii şi durere, în special în zona inferioară a spatelui, la umeri şi la gât. Se ştiu puţine despre fibrozită, dar se pare că este declanşată de umezeală şi frig. Prin urmare, toamna este anotimpul în care această afecţiune îşi face de cap. „Se consideră că aportul scăzut de vitamine A, C şi E poate creşte riscul bolilor reumatice. Este bine deci să mâncaţi multe legume şi fructe proaspete pentru vitamina C şi betacaroten (pe care organismul îl transformă în vitamina A). Avocado, nucile proaspete şi uleiul de măsline furnizează vitamina E, iar cerealele integrale, ouăle şi fructele de mare conţin acizi graşi omega-3, care au efect antiinflamator“, recomandă dr. Mariana Păsărescu, medic primar sănătate publică şi management sanitar.

Variante de tratament

Afecţiunile în care durerea este resimţită în muşchi pot fi ameliorate prin administrarea de suplimente de seleniu şi vitamina E. Un studiu efectuat de americani a arătat că aceşti doi nutrienţi pot reduce durerea musculară severă, contractura şi junghiurile. Alte studii au descoperit că uleiul de peşte scade nevoia de medicamente antalgice. „Un tratament eficient şi cu efect rapid constă în aplicarea unei sticle cu apă caldă sau a unui prosop cald pe zona dureroasă. În cazul oricărei dureri musculare severe, repausul este cea mai indicată măsură. Şi pentru că simptomele reumatismului acoperă o gamă largă de boli, ar trebui în primul rând să consultaţi un medic atunci când durerea se repetă şi persistă“, a mai spus dr. Mariana Păsărescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS