7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Medicina la zi

Cosmeticele sunt toxice

Femeile absorb anual 2,3 kilograme substanţe toxice, prin intermediul produselor cosmetice, potrivit unui studiu al publicaţiei britanice In-Cosmetics, citat de site-ul www.sfatulmedicului.ro. Cosmeticele conţin compuşi care pot duce la apariţia cancerului, a îmbătrânirii premature şi a iritaţiilor pielii. „Rutina cosmetică a femeilor implică folosirea demachiantului, a cremelor şi fardurilor, anumite substanţe din compoziţia acestora fiind asociate cu declanşarea cancerului sau a altor afecţiuni ale pielii“, declară chimistul Richard Bence, citat de acelaşi site. Lista produselor posibil periculoase cuprinde săpunul, şamponul, deodorantul, loţiunile pentru bebeluşi, din cauza parabenului, un compus considerat responsabil pentru declanşarea anumitor maladii.

Diuretice împotriva obezităţii

Utilizarea diureticelor la pacienţii obezi cu insuficienţă cardiacă diastolică reduce problemele respiratorii din timpul somnului, raportează cercetătorii italieni în numărul din august al revistei Chest, după cum relatează site-ul www.postamedicala.ro. Studiul a fost efectuat pe un lot de 15 pacienţi spitalizaţi care prezentau apnee de somn obstructivă severă, hipertensiune arterială şi insuficienţă cardiacă diastolică. Tratamentul diuretic a dus la reducerea greutăţii (de la 111.5 kg la 109.0 kg), la reducerea tensiunii arteriale şi a indexului de apnee-hipoxie (AHI, de la 74.89 la 57.17 evenimente pe oră). A crescut, de asemenea, în mod semnificativ, patenţa căilor aeriene superioare. Aceste date sugerează faptul că tratamentul diuretic poate avea un efect benefic în tratamentul apneei de somn, au concluzionat cercetătorii, care susţin efectuarea unor studii pe perioade mai lungi înainte de a putea face recomandări terapeutice.

Alergiile cu penicilină atacă mai mult femeile

Sexul feminin este un factor de risc independent pentru alergia la penicilină, sugerează rezultatele unui nou studiu publicat în numărul din iulie al revistei Annals of Allergy, Asthma, and Immunology. „Incidenţa alergiei la penicilină, după cum a fost raportată de pacienţi, se situează undeva între 1% şi 10%, cu o frecvenţă a reacţiilor de tip anafilactic care pun în pericol viaţa de 0.01% până la 0.05%“, notează Dr. Miguel A. Park, de la Mayo Clinic, Rochester, Minnesota, citat de site-ul www.postamedicală.ro.

Vârsta donatorului de cord nu afectează mortalitatea

Transplantul cardiac de la donatori selectaţi, cu vârste mai mari de 50 de ani, nu pare asociat cu creşterea riscului mortalităţii precoce şi tardive posttransplant, susţin datele unui studiu prospectiv al pacienţilor din Spania. Rezultatele studiului oferă noi dovezi, conform cărora utilizarea cordului de la donatori mai vârstnici „este o alternativă viabilă într-o perioadă în care ne confruntăm cu un număr scăzut de organe disponibile“, a afirmat dr. Guillermo Cursack, la al XXXII-lea Congres de Cardiologie din Argentina, citat de site-ul www.postamedicala.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS