10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlimentele care vă revigorează

Alimentele care vă revigorează

Apropierea de natură şi evadarea din climatul artificial creat de societatea de astăzi trebuie să fie primii paşi în adoptarea unui nou stil de viaţă, mai sănătos.

 

Comoditatea şi obişnuinţa vor sta mereu în calea practicilor naturale şi nu vor putea fi înlăturate decât prin conştientizarea efectelor benefice ale curelor şi tratamentelor naturiste. Puţini ştiu, de exemplu, că uleiul se poate găsi în magazinele de specialitate sub formă de ulei presat la rece, care este net superior prin conţinutul de fibre, spre deosebire de cele cunoscute, fibrele fiind absolut necesare pentru realizarea unui trafic intestinal normal. Acestea absorb toxinele şi angrenează substanţele nocive. În cantităţi mai mari, aceste fibre se pot găsi în cereale.

Şi germenii de grâu sunt deosebit de sănătoşi pentru organism, elimină toxinele şi au, totodată, proprietăţi energostimulante şi revitalizante. De asemenea, germenii de grâu conţin octacosanol, ce îmbunătăţeşte forţa musculară, scăzând durerea care poate să apară după un exerciţiu fizic intens. Medicii recomandă utilizarea lor în diabet, astm bronşic, reumatism, gastroenterită, constipaţie, hemoroizi, litiază biliară şi renală, sindrom premenstrual.

Alături de cerealele cunoscute ca ingrediente în diferite reţete culinare, se poate găsi meiul, care are calităţi alimentare asemănătoare cu grâul, dar are un gust mai plăcut, dulce. Datorită compuşilor pe care îi conţine, meiul este recomandat anemicilor, convalescenţilor, femeilor gravide, bătrânilor şi studenţilor în perioada examenelor. Susanul, altă cereală mai puţin folosită în reţetele tradiţionale, are proprietăţi afrodiziace, fiind stimulent intelectual şi sexual, dar şi proprietăţi emoliente, motiv pentru care este folosit şi în cosmetică. O importanţă deosebită în alimentaţie o au şi condimentele: „Condimentele sunt substanţe de origine vegetală, fără valoare nutritivă, care sunt adăugate în alimente în cantităţi mici, pentru a le da gust şi miros plăcut. În acelaşi timp, datorită principiilor active conţinute, condimentele produc o excitaţie a secreţiei gastrice şi intestinale şi cresc pofta de mâncare“, a precizat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

De exemplu, anasonul este unul dintre condimentele care cresc pofta de mâncare, fiind recomandat în cazul persoanelor anorexice. Iar ceaiul cu seminţe de anason are proprietăţi diuretice şi antihelmintice, ajutând la eliminarea viermilor intestinali în cazul copiilor.

 

Sănătatea din fructe

 

Fructele rămân încă unele dintre cele mai importante surse de sănătate. Căpşunele sunt remarcabile prin efectul antioxidant puternic, de protecţie împotriva acţiunii radicalilor liberi, datorat quercitinei, dar şi prin bogatul conţinut în vitamine, care le fac utile în curele de remineralizare. Pe de altă parte, cireşele au efect antianemic şi revitalizant, de detoxifiere, tonic vascular, diuretic şi antiaterosclerotic. Prin conţinutul în flavonoide, au efect antiinflamator şi de scădere a acidului uric, ceea ce le face utile în calmarea durerilor reumatismale şi a celor de gută.

Vişinele, prin numeroasele vitamine şi minerale, prin pigmentul numit antocian, precum şi prin alte substanţele active, au efect hipotensor, tonic vascular, antiinflamator, de protecţie faţă de infecţiile respiratorii şi de stimulare a imunităţii. Şi caisele sunt folositoare în toate stările de hipovitaminoză, astenie fizică şi psihică şi convalescenţă. De asemenea, piersicile constituie un aport de vitamine şi minerale uşor de asimilat, util mai ales în cazul copiilor, al bătrânilor, celor cu tulburări digestive. Au efect diuretic şi uşor laxativ. Concluzia specialiştilor: mâncând sănătos ne menţinem un tonus biologic crescut şi ne prelungim viaţa!

Material realizat în colaborare cu medicii specialişti din cadrul Policlinicii Elga Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS