22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePropolisul, un medicament natural

Propolisul, un medicament natural

Propolisul este unul dintre cele mai puternice medicamente ale naturii, acest amestec de substanţe fiind o adevărată barieră naturală a stupului împotriva microbilor sau mucegaiurilor.

Propolisul este alcătuit din substanţe de consistenţa răşinii, culese de pe suprafaţa a aproximativ 20 de specii de arbori. Studii numeroase, efectuate de curând, au demonstrat că propolisul este eficient în distrugerea a nouă specii de ciuperci parazite, 21 de bacterii şi 30 de tipuri de virusuri.

În stup, propolisul împiedică îmbolnăvirea albinelor, datorită proprietăţilor sale antivirale, antitoxice şi antiinflamatorii. Graţie acestor proprietăţi, propolisul este folosit şi în medicina umană, cu o eficienţă demonstrată prin studii ştiinţifice.

Propolisul este un foarte bun stimulator al regenerării ţesuturilor afectate de arsuri, degerături, răni, tăieturi, fiind util de asemenea în cicatrizarea operaţiilor. Sângerările gingiilor şi ale mucoasei bucale pot fi înlăturate cu ajutorul propolisului, iar balsamul de propolis protejează organismul împotriva radiaţiilor de orice natură.

Preparate din propolis

Propolisul se poate găsi sub mai multe forme: tinctura de propolis, propolisul brut, unguentul de propolis, apa de propolis şi mierea propolizantă. Toate au efecte benefice asupra organismului, tratând diferite afecţiuni. O bucăţică de propolis brut, de mărimea unei alune, se poate mesteca.

Dezavantajul este că propolisul brut are doar acţiune locală, fiind recomandat doar în infecţii la nivelul gurii, în faringite şi amigdalite. Unguentul de propolis se poate prepara din tinctura de propolis şi ceară, fiind folosit împotriva eczemelor, arsurilor, a contuziilor şi a rănilor. Deşi se cunoaşte că propolisul precipită şi devine insolubil în contact cu apa, în unele cazuri o soluţie formată din tinctură de propolis şi apă are efecte terapeutice în combaterea cariilor dentare, dar şi în tratarea unor anumite afecţiuni genitale feminine. Şi mierea propolizantă este deosebită de bună, mai ales în cazul copiilor. Obţinerea acestui produs se face prin combinarea a trei linguriţe de miere şi o linguriţă de propolis. Acest produs este administrat celor mici în primul rând pentru întărirea sistemului imunitar, dar şi pentru combaterea infecţiilor respiratorii şi intestinale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS