10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePrimul ajutor în cazul excesului de... soare

Primul ajutor în cazul excesului de… soare

Vara înseamnă soare, căldură, vacanţe, înot, litoral şi, cel mai mult, culoarea plăcută a bronzului pe care o obţineţi la plajă. Căldura însă vă poate crea neplăceri, în special dacă vă expuneţi la soare în exces.

Este un lucru dovedit, iar medicii sunt cu toţii de acord în această privinţă: soarele vă poate dăuna dacă abuzaţi. Aşadar, dacă nu vreţi să cădeţi victimă arsurilor solare, insolaţiei sau deshidratării, expuneţi-vă cu măsură şi, la fel de important, nu uitaţi să consumaţi multe lichide. Dacă, totuşi, „răul“ se produce, iată câteva sfaturi de prim ajutor.

 

Arsurile solare şi remediul lor

 

Razele ultraviolete sunt absorbite de epidermă şi reţinute în proporţie de 70%. Expunerea repetată şi prelungită la ultraviolete duce la scăderea imunităţii (aşa se explică de ce erupţiile herpetice reapar la soare) şi la îmbătrânirea prematură a celulelor şi a colagenului, pielea pierzându-şi supleţea şi strălucirea. Atenţie! Dacă aveţi aluniţe, cu atât mai mult trebuie să evitaţi expunerea prelungită la ultraviolete, căci aluniţele se pot transforma în melanom (cancer de piele). Unele persoane, în special cele care au tenul şi ochii deschişi la culoare, pot suferi o arsură chiar şi după o expunere de scurtă durată la soare, 15-20 de minute. Un asemenea disconfort ne este bine cunoscut tuturor: piele înroşită şi foarte sensibilă la atingere. Din fericire, de cele mai multe ori, este vorba doar de o arsură uşoară, care nu afectează decât stratul superior al epidermei. Dar sunt cazuri când pielea este atinsă în profunzime, iar atunci durerea este intensă, pot apărea chiar băşicuţe cu lichid şi stări febrile. În această situaţie avem de-a face cu o arsură de gradul II. Primul ajutor în cazul unei arsuri uşoare constă în aplicarea pe locurile afectate a compreselor cu apă rece, cu oţet de mere ori comprese de tifon înmuiate în lapte bătut, se ţin cinci-zece minute).

Şi uleiul de levănţică este bun în aceste cazuri. Amestecaţi trei-patru picături dintr-un astfel de ulei cu un gel de aloe şi întindeţi mixtura pe piele. Calmează foarte repede durerea şi previne apariţia băşicilor. Dacă acestea s-au format, nu încercaţi să le spargeţi şi nici nu aplicaţi plasturi pe ele, căci pielea trebuie să respire. Spălaţi doar uşor zonele în cauză cu apă cu săpun şi mergeţi la medic. Evitaţi, de asemenea, expunerea la soare în următoarele 48 de ore.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS