15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateO vacanţă sănătoasă pentru copii

O vacanţă sănătoasă pentru copii

E vară! Canicula este, poate, mai puternică decât acum o jumătate de secol sau decât în ultimii ani, însă este timpul vacanţelor! Şi cum nimeni nu îşi doreşte în această perioadă o vizită la medic, sfaturile acestora ar trebui respectate cu stricteţe.

 

Destinaţiile cele mai frecvente de vacanţă sunt muntele, marea, taberele organizate, staţiunile balneare şi/sau climaterice. Motivaţia acestor deplasări o reprezintă reîntoarcerea la natură, atât de agresată în ultimele decenii de om. Numai că, şi atunci când reînviem această relaţie, nu trebuie să scăpăm din vedere câteva aspecte foarte importante. Este vorba de câteva reguli care vă pot ajuta să nu vă transformaţi concediul într-o alergătură între spital şi farmacie.

 

Fructele trebuie să înlocuiască dulciurile

 

Din nefericire, nu putem să luăm casa în spinare, aşa că ne trebuie strictul necesar şi posibilitatea de depozitare a bagajului. Când vine vorba de concediu, trebuie să avem în vedere două etape: călătoria şi sejurul. În funcţie de distanţe, de posibilităţi sau de opţiunea personală, călătoria se poate face cu autoturismul, cu autocarul, cu trenul sau cu avionul. Indiferent de varianta aleasă, sunt câteva aspecte care nu diferă: hrana copiilor, lichidele, distracţiile şi schimburile.

În primul rând, atenţie la alimentaţia care trebuie minuţios controlată, atât în privinţa calităţii produselor, a modului de preparare şi păstrare, precum şi a conţinutului de aditivi alimentari: substanţe amelioratoare de gust, coloranţi. Sunt recomandate, în special, legumele şi fructele proaspete, bine spălate, consumate în special sub formă de salate, sucuri, compoturi etc. Sunt copii care pe drum mănâncă mai mult, iar alţii deloc. În oricare situaţie, părinţii trebuie să fie pregătiţi şi să respecte apetitul copilului.

Micul dejun, prânzul şi cina trebuie luate în localuri autorizate, mâncărurile să fie dietetice, insistându-se pe lactate, carne de pasăre, vită sau peşte, preparată la grătar sau fiartă.

Pentru copiii mai mari, e de dorit să se evite cumpărarea prăjiturilor, produselor de patiserie cu creme, salatelor, sosurilor şi sandvişurilor. Sunt de dorit fructele şi biscuiţii ambalaţi.

 

Cu apa la purtător

 

Vorbind de sugari, este important ca mama să bea suficiente lichide şi să fie odihnită. În cazul în care copilul este hrănit artificial, trebuie să fie pregătit lapte pentru drum. Laptele poate fi gata preparat şi păstrat la temperatura mediului înconjurător sau într-o ladă frigorifică de călătorie. Altă variantă ar fi ca laptele praf să fie preparat doar la momentul mesei. În cazul mâncării solide, aceasta poate fi preparată în casă şi transportată în lada frigorifică de călătorie sau pot fi folosite preparate speciale pentru copii, care nu se alterează la temperatura mediului înconjurător. În cazul acestor preparate, dacă nu există posibilitatea păstrării la rece, resturile trebuie aruncate. De asemenea, e foarte important ca în asemenea călătorii copiii să primească mâncarea cu care sunt familiarizaţi. Deshidratarea este des întâlnită nu doar în cazul persoanelor care fac multă mişcare, ci şi în cazul călătoriei cu maşina sau cu avionul. Din această cauză, este necesar consumul de lichide: apă plată sau băuturi răcoritoare de fructe necarbonatate, de dorit ambalate în cantităţi mici pentru a se evita alterarea.

 

Nu uitaţi de jucării

 

Pe lângă suzetă, jucăria preferată sau pătura cu care este obişnuit să doarmă, este ideal să existe în bagajul de mână alte jucării care să îi ocupe timpul, cărţi, creioane colorate, tabla de desen magnetică. Pentru copiii mai mari, luaţi un un casetofon sau CD-player portabil. De asemenea, în geanta de mână trebuie să avem un rând complet de hăinuţe de schimb, un pachet de batiste de hârtie, un pachet de serveţele umede, două-trei scutece de unică folosinţă (pentru copiii care încă folosesc), o păturică sau un cearşaf absorbant, medicamentele necesare pe durata călătoriei (în cazul în care copilul face vreun tratament).

În cazul călătoriei cu maşina, nu trebuie să lipsească scaunul de maşină, iar opririle trebuie să fie făcute la intervale de maximum două ore.

 

Nu uitaţi de trusa medicală

 

Când vine vorba de toaleta copilului, sunt părinţi care doresc ca, pe lângă prosoape, şampon, săpun, ulei de baie şi alte cosmetice, pe care le folosesc curent, să ia cu ei şi cădiţa. În această situaţie, deşi cel mai simplu este să folosiţi duşul, o alternativă mai puţin voluminoasă ar fi piscina gonflabilă, foarte utilă şi pe plajă, care ocupă un spaţiu redus.

În altă ordine de idei, condiţiile de cazare trebuie să asigure un minimum de confort, cu grupuri sanitare proprii, bine aerisite (eventual aer condiţionat), curate, evitându-se supraaglomerarea şi locaţiile care nu prezintă condiţii igienico-sanitare corespunzătoare.

Aveţi grijă şi la expunerea la soare. Staţi la soare în primele ore ale dimineţii (6.30-9.30 ) şi după ora 17.00, evitându-se orele amiezii, când intensitatea radiaţiilor solare este maximă şi poate determina apariţia eritemului solar, a arsurilor sau a insolaţiei. Timpul de expunere va fi crescut zilnic sau la două zile, ajungându-se la 30 de minute cumulat dimineaţa şi după-amiaza. Expunerea prelungită la radiaţii solare creşte riscul de apariţie a cancerului de piele. Copiii trebuie protejaţi cu pălărie de soare din pai sau mătase, bumbac sau alte materiale rău conducătoare de căldură. De asemenea, copiii se vor juca pe plajă sub o umbrelă. Baia în mare se permite cu moderaţie şi sub supravegherea părinţilor.

Un articol absolut necesar este trusa medicală. Aceasta trebuie să conţină: comprese sterile, feşe, foarfece, seringi de unică folosinţă, antiseptice pentru răni (rivanol, apă oxigenată etc), plasturi, antiseptice, decongestionante (nazale şi oculare), antialergice, analgezice, antitermice, medicamentele antidiareice, unele preparate antibacteriene care să diminueze tulburările digestive, antivomitive, loţiuni şi creme împotriva arsurilor solare, o cremă împotriva înţepăturilor de insecte, cărbune medicinal, vitamine şi minerale.

 

Mişcare, multă mişcare

 

În vacanţă nu trebuie ocolite plimbările în aer liber, practicarea sportului dimineaţa şi seara. Tebuie evitate cinele târzii, la terase sau localuri, ale părinţilor însoţiţi de copiii mici. Fie că suntem la mare, dar mai ales la munte, încălţămintea trebuie să fie comodă. În ceea ce priveşte hainele, este important să se ştie dacă există posibilitatea spălării hainelor. În cazul în care copilul este mai mare, vorbim de două-trei tricouri pe zi, un chilot pe zi, două perechi de pantaloni scurţi, o pereche de pantaloni lungi, pălărie de soare, iar pentru vreme închisă, o pelerină de ploaie sau umbrelă şi o bluză cu mânecă lungă.

 

Material realizat în colaborare cu dr. Voinea Ion Mihail – medic primar pediatru, doctor în ştiinţe medicale – Policlinica Elga Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS