8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateOchii şi calculatorul

Ochii şi calculatorul

75% dintre persoanele care lucrează zilnic la computer au probleme de vedere. Utilizarea îndelungată a PC-ului poate duce la apariţia CVS (Sindromul Privitului la Calculator) sau a astenopiei.

Cu toţii suntem pasionaţi de cele mai noi jocuri care au o grafică reuşită, ne plac efectele vizuale, grafica tridimensională din ce în ce mai realistă. Unii stau în faţa monitorului la serviciu, folosind programe gen Word sau Excel, mulţi vizionăm filme pe DVD prin intermediul PC-ului pe ecranul monitorului sau ne uităm la pozele făcute în vacanţe.

Primele semne

Calculatorul nu e principalul vinovat în apariţia afecţiunilor oculare, dar le scoate la iveală şi le accelerează dacă nu ştim cum să le prevenim. Imaginile de pe ecran conţin pixeli, care nu au margini bine definite şi nu sunt la fel de contrastante pe fond comparativ cu imaginile tipărite pe hârtie. Pixelii sunt mai luminoşi în centru şi îşi diminuează intensitatea către margini, lucru care face dificilă concentrarea privirii asupra acestor imagini.
În faţa PC-ului ne forţăm ochii ca să vedem o imagine clară şi din acest motiv obosim mai repede decât în cazul citirii unui ziar sau unei cărţi. Mulţi dintre noi resimt deja primele simptome supărătoare, precum scăderea frecvenţei cu care clipim. Poate că nu ştiaţi, dar atunci când lucrează la calculator, oamenii clipesc de cinci ori mai puţin decât în mod normal. Din această cauză apar uscăciunea oculară, înceţoşarea vederii şi durerile înţepătoare în ochi.

Ce este CVS

Un studiu efectuat de Asociaţia Optometrical a arătat că utilizarea îndelungată a PC-ului nu este naturală pentru ochiul uman şi, din această cauză, 75% dintre persoanele care lucrează zilnic la computer au probleme.
În prezent, aproximativ 60 de milioane de persoane suferă de Computer Vision Syndrome (Sindromul Privitului la Calculator), specialiştii estimând o dublare a acestui număr în curând. CVS apare ca urmare a privitului pe perioade lungi, fără pauze, a ecranului calculatorului. Se manifestă prin dureri de cap, vedere neclară, dureri ale gâtului, oboseală, astenopie (oboseală) vizuală, ochi uscaţi, iritaţi şi dificultăţi de acomodare vizuală, precum înceţoşarea vederii când încercăm să trecem de la vederea de aproape la cea la o distanţă mai mare.

Astenopia

Astenopia e una dintre cele mai frecvente afecţiuni pe care le pot dezvolta persoanele care îşi petrec mult timp în faţa ecranului computerului. Există patru tipuri de astenopie, dintre care două sunt mai importante: astenopia vizuală şi cea oculară.
Astenopia vizuală nu are consecinţe neplăcute pe termen lung, dar cred că toţi am vrea să muncim sau să ne jucăm mai mult fără să simţim arsuri oculare, vedere înceţoşată, vedere dublă, fotofobie, pete în câmpul vizual, imagini remanente, imagini duble. Astenopia oculară are manifestări mai pronunţate precum ochi obosiţi, senzaţie de usturime, arsură, mâncărime şi uscăciune oculară, senzaţia de nisip în ochi, înroşire oculară, lăcrimare.

Sfaturi

Pentru prevenirea apariţiei problemelor oculare e bine să urmaţi câteva sfaturi:
1. Faceţi pauze regulate; o pauză de cel puţin cinci minute la o oră în faţa PC-ului ajută ochiul să se relaxeze.
2. Clipiţi cât mai des când staţi în faţa PC-ului şi închideţi ochii din când în când pentru câteva secunde.
3. Monitorul trebuie orientat pentru a împiedica reflexia luminii pe ecran. Lumina trebuie să vină din stânga sau din dreapta nu din faţă sau din spate. Monitoarele LCD nu reflectă lumina. Praful care se aşază pe monitor afectează contrastul şi felul în care se reflectă lumina, de aceea este recomandat să păstraţi totul foarte curat.
4. Distanţa până la monitor trebuie să fie de 45-75 cm, ecranul trebuie să fie sub nivelul privirii. Cel mai bine este dacă ecranul este aşezat direct pe mijlocul biroului, nu peste unitatea centrală a PC-ului.
5. Măriţi caracterele textului pe care îl citiţi. Ochiul va obosi mai greu şi simptomele CVS sau ale astenopiei se vor instala mai târziu.
6. Intensitatea culorii verzi a monitorului trebuie redusă. Această culoare oboseşte cel mai mult ochiul. Chiar dacă nu aveţi probleme de vedere (miopie sau hipermetropie), purtaţi ochelari cu lentile antireflex.
7. Puteţi să vă masaţi zona ochilor, a tâmplelor şi a feţei. Ajută la relaxarea muşchilor feţei.
8. În cazul în care vă simţiţi ochii uscaţi, folosiţi picături speciale, un aparat pentru umidificarea aerului sau un vas cu apă în apropierea unui calorifer.
9. Consumaţi morcovi şi luaţi regulat vitaminele B, C şi E, folositoare pentru îmbunătăţirea vederii.
10. Dacă sfaturile de mai sus nu dau rezultate, ar trebui să faceţi un consult oftalmologic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII