15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCând mâinile se lipesc de tastatură...

Când mâinile se lipesc de tastatură…

Dragi gameri şi internauţi, nu ignoraţi oboseala mâinilor sau a degetelor pe care o simţiti după ce apăsaţi de sute sau chiar mii de ori pe tastatură. Ştiu că e plăcut, că nu ne plictisim, mai ales datorită apariţiei jocurilor noi, îndeosebi cele multiplayer, dar folosirea îndelungată a tastaturii sau a mausului, cel mai adesea în mod neergonomic, duce la apariţia unei boli sau, mai bine zis, a unui grup de boli care poartă numele RSI (Repetitive Strain Injuries) – în traducere, Vătămări prin Întinderi Repetate – care afectează braţele, mâinile şi spatele. Nu-i aşa ca aţi simţit câteodată dureri ale degetelor, diminuarea puterii de strângere sau mâini reci după câteva ore bune de jucat pe calculator?

Simptome

Simptomele apariţiei RSI sunt: diminuarea puterii de strângere; dureri recurente ale gâtului, spatelui, umerilor, mâinilor şi degetelor; reducerea mobilităţii articulaţiilor, mâini reci; disconfort; nevoia de a masa degetele; senzaţia de slăbiciune în articulaţiile mâinilor.
Durata tratamentului se întinde pe o perioadă de câteva luni. Dacă boala nu este tratată la timp, se poate ajunge la tremuratul supărător şi inestetic al degetelor, slăbirea accentuată a puterii de strângere a pumnului şi alte simptome cauzate de deteriorarea rapidă a muşchilor şi tendoanelor afectate de boală. Afecţiunea este serioasă, putând cauza incapacităţi temporare sau chiar permanente precum aceea de a conduce o maşină sau de a ţine o cană în mână.

Ce puteţi să faceţi

Dacă sunteţi pasionaţi de calculatoare şi vă petreceţi o perioadă destul de mare în faţa PC-ului, ar trebui să aplicaţi majoritatea măsurilor de mai jos ca să preveniţi apariţia RSI; din cauza acestei boli, s-ar putea ca mai târziu să nu mai puteţi fi la fel de eficienţi în lucrul la calculator sau să vă fie greu să jucaţi cele mai noi jocuri.
În prezent, există numeroase soluţii pentru prevenirea apariţiei acestei boli precum: tastaturi şi mausuri ergonomice, tablete grafice, recunoaştere vocală. Dintre acestea, tastaturile şi mausurile anti-RSI sunt la îndemâna oricui datorită preţului. Pentru disponibilitatea pe piaţă a tabletelor grafice la un preţ mai mic probabil că va trebui să mai aşteptăm, dar, dacă dorim să fim sănătoşi şi suntem pasionaţi de grafică, putem face un efort financiar. Recunoaşterea vocală nu e foarte răspândită în prezent, dar se pare că aceasta e soluţia viitorului. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS