15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePrevenirea botulismului

Prevenirea botulismului

Botulismul este o boală produsă de o bacterie care se găseşte în alimentele care nu sunt păstrate corespunzător, în special în conserve. Îmbolnăvirile apar vara, după consumul de alimente cu toxină botulinică. Dacă nu este tratat, botulismul poate duce la paralizia muşchilor. Este o boală rară, dar care poate fi fatală în cazul în care sunt afectaţi muşchii răspunzători de respiraţie.
Medicii susţin că îmbolnăvirea poate fi prevenită prin respectarea unor reguli simple de igienă. „Trebuie evitate conservele de legume, carne şi peşte preparate în casă, care nu au fost sterilizate prin fierbere minimum 30 de minute, conservele al căror capac este bombat, alimentele cu miros neplăcut. Legumele şi fructele trebuie spălate, mâncărurile incomplet preparate sau produsele alimentare perisabile trebuie păstrate la rece“, susţine dr. Mariana Păsărescu, consilier superior în cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Dolj.
Alimentele cu miros şi aspect neplăcute nu trebuie date animalelor de casă, iar vasele în care s-au aflat alimentele vor fi spălate foarte bine.

Păstrarea alimentelor

Orice preparat conservat în casă trebuie să fie fiert mai mult de zece minute. Conservele, în special cele vegetale, prezintă riscul cel mai mare, spun medicii. „Conservele industriale, cum ar fi supele concentrate sau conservele de legume, pot fi mai rar contaminate dacă au fost insuficient sterilizate decât cele preparate în casă. Carnea afumată şi şunca preparată în casă, cârnaţii, conservele de peşte pot fi, de asemenea, surse de îmbolnăvire“, a mai spus dr. Mariana Păsărescu.
Mâncarea trebuie servită imediat după preparare, nu trebuie să treacă mai mult de două-trei ore de când a fost pregătită, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile de temperatură (patru-opt grade Celsius) necesare păstrării alimentelor preparate.
Alimentele pregătite pentru sugari este bine să fie folosite imediat, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider. În cazul alimentelor preparate termic, acestea trebuie încălzite la temperaturi mai mari de 70 de grade Celsius înainte de a fi consumate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS