14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum să alegem ochelarii de soare

Cum să alegem ochelarii de soare

Nu toţi ochelarii coloraţi protejează ochii. Cei cu fotoprotecţie au anumite caracteristici, prin care pot fi recunoscuţi mai uşor.

Ochelarii de soare reprezintă o necesitate medicală. Ei sunt nu numai un accesoriu estetic, ci şi util atât vara, cât şi iarna, când zăpada emite o cantitate însemnată de radiaţii UVA şi UVB. Din cauza subţierii stratului de ozon, problemă majoră a societăţii moderne, efectul radiaţiei UV este resimţit tot mai acut de organul vizual.
Prima pereche de ochelari cu protecţie UV a fost vândută în anul 1929, în Atlantic City. Pe scară largă, ei au apărut în anii ’30, tot atunci inventându-se filtrul polarizat necesar pentru reducerea strălucirii soarelui. În anii ’70 au apărut ochelarii de soare ca element estetic, solistul Elton John fiind cel care i-a impus.
Rame şi lentile

În zilele noastre, ochelarii de soare sunt un accesoriu estetic şi medical, fiind folosiţi la scară largă atât în interior, cât şi în exterior. Ei pot fi purtaţi de persoane cu sau fără patologie oculară, dar în mod deosebit de bolnavii operaţi la nivelul globului ocular.
Din punct de vedere al materialului din care sunt fabricate lentilele, acestea pot fi din sticlă sau plastic, mai indicate fiind ultimele datorită greutăţii mai mici şi rezistenţei crescute, mai ales atunci când au tratament de durificare. Din punct de vedere al materialului din care sunt fabricate ramele, acestea pot fi din metal sau plastic, cele mai moderne fiind din plastic, divers colorate, de dimensiuni mari, rotunde sau ovale. Culoarea lentilelor poate avea o paletă largă, cele mai frecvent întâlnite fiind gri, maro sau verzi.

Efecte nocive

Aspectul ochelarilor coloraţi nu diferă de al celor cu protecţie UV (radiaţii ultraviolete). Cei coloraţi fără protecţie UV sunt nocivi pentru că ochiul este expus radiaţiilor.
Lentila cu valoare dioptrică se poate asocia cu cea de protecţie UV. La ochelarii de vedere se pot ataşa lentile cu protecţie sau lentile cu dioptrii, fotocromate, care se închid la culoare proporţional cu intensitatea radiaţiei UV din atmosferă.
Efectele nocive asupra ochiului sunt diferite. În primul rând, combinarea căldurii excesive cu radiaţii UV determină uscarea mai rapidă a filmului lacrimal. Aceasta produce iritaţia structurilor polului anterior (ploapa conjunctivă, cornee), ceea ce se manifestă prin senzaţia de înţepătură, usturime, corp străin conjunctival.

Radiaţiile UV favorizează cataracta

La nivelul straturilor profunde pot să apară modificări în transparenţa cristalinului şi, în timp, cataracta, cunoscută fiind incidenţa crescută a acestei boli (aproximativ 60% la populaţia peste 60 de ani). Foarte rar este posibilă afectarea retinei, care poate suferi arsuri superficiale sau profunde, de exemplu atunci când au loc eclipsele, iar unii oameni privesc fără ochelari speciali cu protecţie UV. Fără percepţia luminoasă, ochiul uman nu realizează nocivitatea radiaţiilor UV la eclipsă, dar efectele arsurilor oculare se văd cel mai bine în acest caz.
Iată de ce ochelarii de soare nu trebuie să fie doar coloraţi, lipsiţi de efecte benefice pentru ochiul uman, ci este necesar să fie trataţi pentru protecţia UV.
Dr. Georgeta Mercuţ, medic primar oftalmolog, Spitalul Militar Craiova

Lentile conform UE

Procentul de filtrare UV poate fi determinat prin aparatura specială aflată în unele cabinete de optică. Toţi comercianţii trebuie să facă dovada provenienţei şi a calităţii protecţiei solare care ar trebui să fie conformă cu Directiva Europeană CEE 89/686.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS