14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe vaccinuri facem când plecăm peste graniţă

Ce vaccinuri facem când plecăm peste graniţă

Dezvoltarea turismului, legăturile economice, social-culturale cu alte ţări unde există boli transmisibile nesemnalate sau eradicate în ţara noastră generează posibilitatea importării şi eventual a implantării acestor boli. Există pericolul ca românii care se deplasează în ţările situate în special în zonele tropicale să contracteze boli care nu se întâlnesc în zona noastră geografică.
Vaccinarea cuprinsă în calendarul naţional de vaccinare pentru prevenirea poliomielitei, difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei virale tip B şi tuberculozei trebuie efectuată la zi. Pentru călătorii în zonele endemice, OMS oferă recomandări care îmbină chimio cu imunoprofilaxia. Cele mai utilizate vaccinuri sunt: vaccinul antiamaril (febră galbenă), antihepatită A, antimeningococic, antitifoidic, antidizenteric, antiholeric etc. În cazul unor boli – malaria, holera, diareea – călătorilor li se face chimioprofilaxia cu antibiotice.
Imediat după întoarcerea din străinătate, se recomandă un examen de bilanţ al stării de sănătate, chiar în absenţa simptomelor pentru că unele boli precum malaria, hepatitele virale, parazitozele intestinale se pot manifesta la luni de zile după întoarcere.

Recomandări

La plecarea într-o călătorie trebuie să ţineţi cont de următoarele recomandări:
1. Consumaţi doar apă controlată microbiologic (de preferat apă minerală sau plată îmbuteliate), băuturi preparate din apa fiartă (ceai, cafea).
2. Alimentele trebuie corect preparate din punct de vedere termic; salatele şi fructele trebuie spălate cu apă potabilă;
3. Evitaţi înţepăturile de ţânţari;
4. Evitaţi înotul în ape naturale pentru a preveni leptospiroza, schistosomiaza, unele infecţii oculare, otice, cutanate;
5. Abstinenţa sexuală sau practicarea relaţiilor sexuale protejate (prezervativ);
Dr. Teodora Văduva, medic primar sănătate publică

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS