11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Tratarea candidozei

Bolile cu transmitere sexuală (BTS) se manifestă atât la bărbaţi, cât şi la femei. Una dintre cele mai întâlnite boli cu transmitere sexuală este candidoza. După statisticile citate de site-ul www.ele.ro, în jur de 80% dintre femei suferă de infecţia numită candidoză.

 Ce este candidoza?

Candidoza reprezintă o inflamaţie a vulvei şi a vaginului şi se manifestă prin apariţia unei scurgeri (în cantitate mare) alb-cremoase, urât mirositoare. Ca la majoritatea infecţiilor, apare şi o mâncărime jenantă, senzaţii de durere sub formă de arsură, fără o localizare precisă şi, în unele cazuri, dispareunie (dureri violente în timpul contactului sexual – n.r.). De obicei, se asociază şi cu infecţie la nivelul aparatului urinar, determinând dureri la micţiune (urinare).
Dacă aveţi aceste simptome, este bine să mergeţi cât mai repede la un medic specialist deoarece, netratată, candidoza se poate extinde, de la o simplă vulvo-vaginită, până la nivelul întregului perineu (zona dintre picioare), la nivelul stinghiilor, coapselor, zona anusului. În timp, mucoasa vaginală suferă un proces de atrofie, determinând dureri continue şi dispareunie.

Cum apare candidoza?

În primul rând, candidoza se transmite pe cale sexuală neprotejată sau, pur şi simplu, de la toaletă. De aceea, curăţenia toaletei şi igienizarea trebuie făcute în mod regulat. Altă variantă din care vă puteţi „pricopsi“ cu candida albicans este tratamentul îndelungat cu antibiotice. Trebuie să consultaţi medicul înainte de a începe un tratament cu antibiotice, acesta vă va prescrie cantitatea necesară de antibiotice, evitând riscul de a face alte complicaţii, chiar dacă antibioticul a fost luat pentru infecţia unei măsele.

Tratarea candidozei

În primul rând, se vor face analize medicale microscopice ca Testul Papanicolau, apoi se va prescrie tratament în funcţie de cât de avansată este infecţia. Este bine totuşi, dacă aveţi candida, să faceţi spălături vaginale. Acestea se realizează cu ajutorul unui irigator (se găseşte la orice farmacie).
Spălăturile vaginale se fac cu ceaiuri concentrate de gălbenele sau de pelin (puteţi să şi combinaţi aceste două plante antiseptice) sau cu bicarbonat de sodiu – două sau trei linguri la un lighenuş cu apă – şi trebuie făcute de câteva ori pe zi până la vindecare. Apoi, pentru a preveni o nouă apariţie a infecţiei este bine să faceţi spălături o dată pe săptămână. Spălăturile cu gălbenele şi pelin sunt indicate pentru o sănătate optimă a aparatului genital.

Atenţie!

• Dacă aţi început un tratament medicamentos pentru candidoză, este bine ca toată lenjeria dumneavoastră intimă şi prosoapele pe care le-aţi folosit la baie să fie fierte (pentru a distruge bacteriile şi a evita o nouă apariţie a candidozei).
• Nu uitaţi că şi bărbaţii pot fi purtători de candida şi că, o dată instalată la dumneavoastră în organism, cu siguranţă şi partenerul dumneavoastră suferă de această boală (chiar dacă la el nu se manifestă). Este bine ca şi el să ţină tratament medicamentos o dată cu dumneavoastră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS