12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCiuboţica-cucului calmează tusea

Ciuboţica-cucului calmează tusea

Ciuboţica-cucului (Primula verris) este una dintre primele plante care înfloresc primăvara. Se distinge uşor datorită florilor de culoare galben-deschis şi poate fi găsită în zonele cu vegetaţie alpină. Este o plantă ocrotită de lege, pe care este bine să o procuraţi din plafaruri.
Conţine o serie de substanţe (saponozide triterpenice şi flavone) cu acţiune expectorantă, care o recomandă pentru uz intern, în tratamentul simptomelor specifice afecţiunilor respiratorii, în insomnii, avitaminoze şi în curele de detoxifiere.
Extern, se foloseşte în tratamentul locurilor dureroase (contuziilor), având o acţiune calmantă, cicatrizantă şi hemostatică.

Utilizări

Infuzia din flori şi frunze de ciuboţica-cucului ajută la tratarea rinitelor, sinuzitelor şi guturaiului. Se prepară din o linguriţă de plantă la o cană de apă. Pentru durerile de cap şi de dinţi se foloseşte decoctul obţinut prin fierberea timp de zece minute a unei linguriţe de rădăcină de ciuboţica-cucului la o cană de apă. Infuzia sau decoctul pot fi înlocuite cu tinctura, mai concentrată în substanţe active.
Ceaiul de flori se mai foloseşte şi în tulburări gastro-intestinale, afecţiuni renale şi vezicale. Are proprietăţi antispastice, sedative şi sudorifice. Pentru a uşura expectoraţia şi a calma tusea, specifice diverselor afecţiuni respiratorii (bronşitelor, pneumoniilor, rinitelor, sinuzitelor şi guturaiului), se iau trei-patru linguriţe de ceai pe zi. Florile intră în compoziţia ceaiului pectoral, iar rădăcina în compoziţia ceaiului antibronşitic.
Frunzele conţin cantităţi apreciabile de vitamina C. Ele se pot folosi sub formă de sirop sau praf.
Ceaiul înlocuieşte cu succes şi tabletele de somnifer. Spre deosebire însă de acestea, ceaiul nu produce efecte secundare, înlăturând toate tulburările nervoase. Pentru a avea efectele scontate, se recomandă consumarea lui cu 30 de minute înainte de culcare.
Ceaiul de ciuboţica-cucului este, în plus, şi un mijloc excelent de întărire a nervilor şi de tonifiere a inimii, calmează migrenele şi reduce inflamaţia miocardului. O fiertură de rădăcini, amestecată cu miere, dă un ceai pentru rinichi care ajută la eliminarea pietrelor.

Ceai depurativ

Frunzele conţin cantităţi apreciabile de vitamina C, dar şi alte vitamine şi minerale care le recomandă pentru prepararea unui ceai depurativ de primăvară. Acesta se obţine din 50 de grame de ciuboţica-cucului, 50 de grame de muguri tineri de soc, 15 grame de frunze de urzici, 15 grame de rădăcini de păpădie.
Se foloseşte o linguriţă din acest amestec la un litru de apă. Plantele se opăresc şi se lasă în apă trei minute. Din acest ceai se beau în timpul zilei două ceşti, înghiţitură cu înghiţitură, neîndulcit sau adăugând puţină miere.
Material realizat în colaborare cu dr. Cristiana Pîrşoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS