5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAnalize obligatorii inainte de casatorie

Analize obligatorii inainte de casatorie

Sifilisul, SIDA, tuberculoza sunt câteva boli transmisibile care pot fi depistate in urma investigatiilor medicale ce se efectueaza inainte de casatorie.


Inainte de a spune da in fata ofiterului starii civile, orice cuplu trebuie sa isi faca un set de analize medicale.


In Craiova, sunt obligatorii examenul RBW, pentru depistarea sifilisului, examenul pulmonar pentru depistarea TBC-ului (adica o radiografie), o consultatie la un cabinet de psihiatrie si la cabinetul de dermato-venerice. Fara aceste analize nu se poate oficia casatoria.


Optional, tinerii care urmeaza sa se casatoreasca pot sa faca si un test HIV. In Craiova, testarea HIV este gratuita si se poate face la Centrul de Consiliere si Testare Craiova din cadrul Laboratorului de Microbiologie si Parazitologie „Cantacuzino“ de pe strada Brestei, nr.6.


Cu actul de identitate in original – buletin sau pasaport (pentru straini si cetatenii români cu domiciliul in strainatate) – viitorii miri trebuie sa mearga la cabinetul medicului de familie sau la cabinetul de planificare familiala si sa plateasca o taxa de casatorie pentru eliberarea certificatului prenuptial.


Certificatul prenuptial este valabil doua zile


De exemplu, cuplurile care merg la cabinetul de planificare familiala de la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova trebuie sa plateasca o taxa de casatorie (500.000 de lei vechi) la casieria unitatii sanitare si sa cumpere doua timbre fiscale (de cea mai mica valoare).


In baza acestor acte, medicul de la cabinetul de planificare familiala completeaza certificatul prenuptial. Certificatul este valabil in ziua in care se elibereaza si a doua zi si trebuie depus la Starea Civila cu 9-12 zile inainte de data oficierii casatoriei


Efectuarea analizelor medicale este foarte importanta, sustin medicii specialisti in planificare familiala. „Investigatiile si consultatiile cu titlu obligatoriu sunt foarte importante pentru ca permit depistarea unor afectiuni tratabile care nu se manifesta in nici un fel, dar care au un potential foarte mare de transmitere. Examenul psihiatric este, de asemenea, important pentru ca exista anumite boli psihice care implica lipsa discernamântului. Iar lipsa discernamântului, in cazul unuia dintre parteneri, poate anula o casatorie“, sustine dr. Emigenia Cârstea, medic specialist planificare familiala in cadrul Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS