10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Stresul si diabetul

Politistii, jurnalistii, pompierii, telefonistii, managerii, cei care lucreaza cu publicul, contabilii, chirurgii, pilotii si politicienii sunt cele mai stresate categorii sociale si prin urmare cele mai predispuse la diabet.


Numarul real al bolnavilor de diabet este de trei ori mai mare decât cel depistat, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. Cel putin 50% din numarul bolnavilor de diabet de tip 2 nu sunt constienti de boala lor, iar in unele tari procentul acestora ar putea ajunge pâna la 80%.


Diabetul de tip 2 sau diabetul non-insulino-dependent reprezinta majoritatea bolnavilor de diabet. Acest tip de diabet afecteaza in special persoanele trecute de 40 de ani, supraponderale si cu domiciliul in marile orase. Imbatrânirea populatiei, stresul adaptarii la viata de oras si modificarile in dieta alimentara sunt tot atâtia factori care favorizeaza aparitia diabetului. Medicii specialisti in diabet avertizeaza mai ales asupra rolului negativ pe care il poate avea un loc de munca solicitant asupra organismului. Cei mai afectati de stres sunt jurnalistii, politistii, pompierii, telefonistii, managerii, persoanele care lucreaza cu publicul, contabilii, chirurgii, pilotii de avion si politicienii.


Cum recunoastem simptomele


Tensiunea psihologica de la locul de munca, din familie sau din societate duce la aparitia sindromului metabolic raspunzator de declansarea diabetului, materializat printr-o serie de simptome cum ar fi obezitatea, hiperglicemia, hiperinsulinemia si un profil crescut al lipidelor.


Simptomele specifice diabetului sunt urmatoarele: lipsa de energie, urinarea frecventa, setea sau foamea exagerata, scaderea in greutate, vindecarea lenta a ranilor, vederea incetosata, pielea uscata cu senzatie de mâncarime, pierderea sensibilitatii (amortirea) la nivelul extremitatii picioarelor. Prezentarea la medic este foarte importanta in acest stadiu. Supravegherea si controlul diabetului sunt conditii capitale pentru ca bolnavii de diabet sa aiba o viata normala. Acest lucru presupune controlul glicemiei, controlul grasimilor sanguine si, nu in ultimul rând, controlul greutatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS