8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMai multe mese pe zi ne mentin sanatosi

Mai multe mese pe zi ne mentin sanatosi

Un program alimentar cu trei mese pe zi este considerat ideal pentru mentinerea sanatatii. In ultima vreme insa, specialistii in nutritie recomanda din ce in ce mai mult programul alimentar cu cinci sau chiar sase mese pe zi. Potrivit www.doctor info.ro, intervalele de „post“ (dintre mese) pot conduce la un grad de supresie a metabolismului, influentând negativ echilibrul de azot al organismului, provoaca oboseala si lipsa de energie si senzatie intensa de foame, care este de cele mai multe ori potolita alegând alimente hipercalorice, dar sarace din punct de vedere al nutrientilor esentiali.


Adoptarea unui program alimentar cu mese frecvente elimina aceste dezavantaje. Iata si argumentele:


1. Accelerarea metabolismului – de fiecare data când manânci ceva, metabolismul devine alert, deoarece incepe procesul de digestie, consumator de energie. Iata deci cum cei care se plâng ca au metabolismul lent pot sa si-l accelereze foarte simplu mâncând mai des.


2. Imbunatatirea digestiei – prin mese frecvente si in cantitate mica, dati sansa organsimului sa proceseze complet alimentele. Presupunând ca aveti un regim alimentar de aproximativ 3.000 kcal, cu un aport de 250 g proteine, asta ar insemna 1.000 kcal si 83 g proteine la fiecare masa. Desi variaza de la individ la individ, cantitatea de proteine care poate fi complet digerata la o masa se incadreaza in limitele 35-50 g. Daca veti imparti cantitatea de proteine in mai multe portii, aveti posibilitatea sa o asimilati pe toata.


3. Echilibru azotat pozitiv – este bine stiut ca dezvoltarea musculara are loc numai intr-un mediu bogat in azot, asta pentru ca prezenta azotului in structurile proteice este o conditie absolut esentiala. Daca va asigurati un aport optim si constant de proteine in alimentatie, veti obtine acest azot atât de important astfel veti asigura substratul dezvoltarii masei musculare. Simplu!


4. Energia – este evident ca mai multe mese inseamna aport energetic mai mare. Cei doi macronutrienti esentiali pentru energie sunt carbohidratii si lipidele. Atât antrenamentul aerob, cât si cel de forta vor consuma depozitele energetice ale organsimului, de aceea este absolut necesar sa aveti grija ca ele sa fie refacute in timp util.


5. Nivel normal de insulina – in cazul unui aport mare de carbohidrati cu indice glicemic crescut, secretia de insulina este foarte mare. Problema este ca, in prezenta unei insulinemii crescute, devine aproape imposibila metabolizarea grasimilor.


6. Foamea – mâncând frecvent nu vei suferi de accese de foame. Atunci când ti-e foarte foame esti mult mai tentat sa manânci orice iti este la indemâna si de obicei se intâmpla sa fie junk food.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS