20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateHameiul, leacul ideal pentru calmarea nervilor

Hameiul, leacul ideal pentru calmarea nervilor

Hameiul este un sedativ nervos eficient. Il puteti folosi sub forma de ceaiuri atunci când sunteti nervosi sau daca suferiti de insomnii. Proprietatile bactericide il recomanda si pentru tratamentul vaginitelor.


Hameiul (Humulus lupulus) este o planta medicinala intâlnita la marginea padurilor. Creste ca o liana, agatata de copaci, in tufisuri sau pe garduri, preferând zonele bogate in precipitatii. Conurile se recolteaza la sfârsitul lui august si inceputul lunii septembrie si se usuca in straturi subtiri, in locuri uscate la temperaturi care sa nu depaseasca 40 de grade Celsius. Proprietatile terapeutice ale hameiului sunt date de uleiul volatil. El are efecte calmante asupra sistemului nervos, putând fi folosit in insomnii si la calmarea excitatiei sexuale. Are, de asemenea, efecte bacteriostatice care il recomanda in infectiile aparatului urinar si tuberculoza. Principiile amare dau conurilor de hamei proprietati tonice, marind pofta de mâncare prin stimularea secretiilor gastrice.


Unii fitoterapeuti recomanda folosirea plantei ca diuretic in guta, reumatism si boli de ficat. Se stie, de asemenea, ca florile de hamei sunt un stimulent hormonal, din cauza continutului in hormoni fitoestrogeni. Extractele din flori de hamei intaresc pielea si dau fermitate sânilor.


Retete


Pentru calmarea nervilor si marirea poftei de mâncare se recomanda folosirea unui ceai preparat dintr-o lingurita de conuri care se fierb timp de zece minute intr-o cana de apa clocotita. Se bea in trei reprize pe parcursul zilei. Daca se doreste folosirea ca somnifer, se prepara o infuzie dintr-o lingurita de conuri la o cana de apa clocotita si se bea seara inainte de culcare. Aceeasi infuzie poate fi folosita pentru comprese in calmarea durerilor.


Din cauza efectului antiseptic, hameiul este recomandat sub forma de spalaturi vaginale in tratamentul vaginitelor, in special al vaginitei tricomoniazice. Pentru aceasta, se prepara o infuzie din opt grame de planta la 100 ml de apa clocotita. Se foloseste infuzia calduta.


Pentru combaterea acneei si seboreei tenului se recomanda comprese cu o infuzie preparata din patru grame de planta la 100 ml de apa clocotita. Se lasa sa se racoreasca acoperit, apoi cu acest preparat se sterg fata si gâtul seara si dimineata, dupa demachiere si spalare.


Atentie la intoxicatii


Contactul cu aceasta planta poate produce intoxicatii care se manifesta prin inrosirea ochilor, iritatii pe mâini si fata, varsaturi, respiratie greoaie, iar la femei hemoragii. Este bine ca mâinile sa fie infasurate in cârpe sau manusi si in nici un caz sa nu va va frecati cu ele la ochi. Dupa terminarea lucrului aruncati manusile sau spalati-le bine cu apa si detergent.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristiana Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS