22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Alergia la frig

Chiar daca temperaturile din ultimele zile au fost mai degraba specifice lunii aprilie, iarna se va intoarce in saptamânile urmatoare. Este bine sa ne luam câteva precautii impotriva frigului, mai ales daca suntem alergici la temperaturile scazute.


Expunerea la temperaturi scazute in timpul sezonului rece poate determina la nivelul pielii reactii normale la frig sau reactii anormale, in functie de specificul fiecarui individ, sustine dr. Gabriela Constantinescu, medic specialist dermato-venerologie, pe www.topmedici.ro. Reactiile normale la frig apar la persoanele sanatoase sau care prezinta dermatoze banale. La nivelul membrelor superioare si inferioare frigul determina aparitia eczemei fisurare. Clinic, debuteaza cu prurit (mâncarime), iar pielea este uscata, eritematoasa si acoperita cu scuame albe. Pe gambe si pulpa degetului pot sa apara fisuri dureroase. Pruritul poate sa cuprinda si trunchiul, fiind favorizat de uscarea pielii, de spalatul frecvent sau de vârsta (pielea prezinta fenomenul de imbatrânire cronologica in urma caruia devine uscata si isi pierde elasticitatea).


Renuntati la sapunurile agresive!


Eczema fisurara afecteaza predominant vârstnicii, dar si adultii tineri. Tratamentul acestor afectiuni este simplu si consta in folosirea sapunurilor de toaleta putin agresive, aplicarea de creme dupa baie, pe pielea inca umeda. La nivelul buzelor care pot prezenta fisuri dureroase se pot aplica creme emoliente sau stick-uri emoliente de mai multe ori pe zi. Fisura mediana a buzei este o infectie cutanata produsa de stafilococ. Leziunea apare in perioadele reci ale anului, fiind intretinuta de umezirea buzei. Semnele de infectie sunt discrete. Tratamentul consta in aplicarea unui antibiotic topic. Sporturile acvatice sunt interzise celor care nu trec testul la gheata.


Simptome


Una dintre reactiile cutanate anormale este urticaria la frig, care se manifesta prin aparitia de leziuni dupa expunerea la vânt, dupa bai in apa rece, dupa consumul de bauturi reci sau la simpla scadere a temperaturii. Clinic, se manifesta prin aparitia de placi urticariene (eritem, edem si prurit) pe zonele expuse la frig, care dispar in 2-3 ore dupa eliminarea agentului fizic incriminat. Se localizeaza la nivelul mâinilor, antebratelor, fetei, dar se pot intinde pe intreaga suprafata a corpului. La nivelul fetei pot sa apara simultan episoade de angioedem, cu edem (umflatura nedureroasa rezultata prin acumulare de lichid seros) al buzelor, limbii, insotit uneori de dificultati in respiratie. Manifestarile digestive constau in dureri abdominale, diaree, voma, iar la nivel cardiovascular pot sa apara adevarate socuri hipotensive, ca urmare a scaderii bruste a tensiunii. Diagnosticul se pune, in majoritatea cazurilor, pe baza testului la gheata. Tratamentul consta in prevenirea expunerilor la agentii fizici mentionati anterior, in tot cursul vietii. Sporturile acvatice vor fi interzise daca testul la gheata este pozitiv in mai putin de trei minute. De asemenea, pacientii diagnosticati cu urticarie la frig vor evita sporturile de iarna, ca si consumul de alimente si bauturi reci.


Tratamentul medicamentos de referinta este reprezentat de antihistaminice nesedative sau de antidepresive triciclice care au si efect antihistaminic.


Testul la gheata


Medicul asaza un cub de gheata pe antebratul pacientului, apoi urmareste reactia. Daca pielea se inroseste repede, persoana respectiva poate sta linistita, nu este alergica. Daca insa apare o reactie alergica (umflatura, roseata sau mâncarime), se fac analize ale sângelui pentru a afla cauza. Alergia la frig poate fi mostenita genetic, dar poate fi cauzata si de alte afectiuni, cum ar fi hepatita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS