16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateGutuile invioreaza metabolismul

Gutuile invioreaza metabolismul

Gutuile (Cydonia oblonga) sunt fructe târzii. Desi se coc la sfârsit de toamna, in piete sezonul lor incepe abia in luna decembrie, asa ca este bine sa profitam.


Gutuile se disting de alte fructe prin gustul neobisnuit dulce-astringent si prin parfumul aparte. La tara, femeile asaza aceste fructe la geam pentru a inmiresma aerul din incaperi. Insa cel mai mare merit al lor este cel adus digestiei. Gutuile coapte contin substante care stimuleaza ficatul si pancreasul. Consumate ca atare, ele invioreaza un stomac lenes si ajuta la tratamentul hemoroizilor. Au, de asemenea, un efect benefic asupra sistemului circulator, determinând scaderea tensiunii arteriale.


Gutuia are certe calitati nutritive, motiv pentru care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia sezonului rece. Contine hidrati de carbon si doar 355 de calorii, fiind din acest motiv recomandata celor care tin cura de slabire sau vor sa se mentina in forma. In gutuie se gasesc toate vitaminele, cu exceptia vitaminei D, si minerale cum ar fi calciul, sodiul, potasiul, fiind foarte bogata in acid citric si in pectina.


Invioreaza circulatia periferica


Nu doar fructele gutuiului se pot folosi in medicina naturista. Infuzia preparata din coaja acestui pom este utilizata la tratamentul ulcerului. Din sâmburii de gutuie – bogati in mucilagii – se prepara un ceai care ajuta la calmarea tusei si raguselii. Pentru prepararea ceaiului se recomanda folosirea unei lingurite de sâmburi la o cana de apa fierbinte, care se fierb la foc potrivit zece minute. Ceaiul poate fi folosit si la ameliorarea diareei.


In zilele geroase de iarna, pielea crapata, uscata sau inrosita din cauza frigului poate fi badijonata cu un macerat din seminte de gutui. Acest preparat are proprietatea de a reduce durerile provocate de frig, inviorând circulatia periferica. Vitaminele B1, B2, C, aminoacizii, uleiurile eterice si minerale sunt un bun remediu impotriva imbatrânirii tenului. Pentru aceasta se folosesc felii de gutuie pe care le putem aplica pentru a trata ridurile sau pur si simplu pentru a hidrata pielea.


Gutuile au o aciditate care reuseste sa neutralizeze grasimile. Actioneaza ca un pansament gastric, inlaturând senzatia de greata si greutate in stomac, daca vom consuma dimineata, pe stomacul gol, o jumatate de gutuie. Sunt neintrecute in combaterea senzatiei de voma si ca stimulent al digestiei.


Precautii


Consumate in cantitate mare, semintele sunt otravitoare. Ele pot cauza insuficienta respiratorie si chiar moartea. In cantitati mici, gutuia imbunatateste digestia si ajuta la tratamentul cancerului.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristina Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS