10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAtentie la indigestie!

Atentie la indigestie!

Mâncatul excesiv este, fara doar si poate, cea mai frecventa cauza a indigestiei. De exemplu, la o masa de Craciun copioasa, o persoana inghite in medie 7.000 kcal – cam de trei ori necesarul pentru intreaga zi. Combinatiile de alimente sunt devastatoare pentru stomac.


Sedentarismul si felul in care manânci sunt factori care pot duce la aparitia indigestiei. Potrivit site-ului www.topmedici.ro, de Craciun, de exemplu, este recomandat sa faci o plimbare prin aerul rece al iernii, intre mese, decât sa stai pe canapea, rontaind ceva. Felul in care manânci are si el o mare importanta pentru a preveni indigestia. Sfatul specialistilor este sa nu infuleci mâncare, pentru ca inghititurile vor fi mari, aproape nemestecate, favorizând asimilarea unor mari cantitati de aer.


Masa trebuie servita pe indelete, pentru a te relaxa si a te concentra asupra a ceea ce manânci. Saliva contine si ea niste enzime care predigera anumite componente, ca sa nu mai vorbim de rolul important al masticatiei – cu cât este mai maruntita, cu atât suprafata de contact intre mâncare si enzimele digestive este mai mare.


Simptome


Indigestia se manifesta prin arsuri, gaze, greata si senzatie de balonare. Refluxul esofagian si arsurile la stomac apar din cauza urcarii acidului gastric din stomac spre esofag. Când acizii vin in contact cu esofagul, ard peretii acestuia cauzând acele dureri specifice.


Indigestia si arsurile stomacale sunt cauzate de surplusul de alimente grele precum cele grase sau dulci, de bauturile carbogazoase, de alcool, consumul excesiv de cafea si tigari, de obezitate, dar si de stres. Indigestia poate sa apara si atunci când persoana in cauza este nervoasa, stresata sau nu mesteca bine alimentele. Aceste cauze pot fi eliminate prin exercitii fizice sau plimbari in aer liber si prin respectarea programului de odihna.


Remedii naturale


Pentru indigestie exista remedii naturiste foarte eficiente. Sucul de morcovi si sfecla, baut dimineata, pe stomacul gol, este foarte bun in asemenea afectiuni. Ceaiul de menta, datorita efectului antispasmodic asupra sistemului digestiv, este un bun remediu contra crampelor stomacale. Tabletele de carbune, din farmacie, sunt utile in cazul durerilor provocate de gaze. Carbunele are proprietatea de a absorbi alte medicamente si trebuie sa fie luat dupa doua ore de la administrarea acestora. Dupa cina, inainte de culcare cu doua – trei ore, sunt binevenite câteva exercitii de gimnastica sau o plimbare. In cazul arsurilor stomacale este bun si un pahar cu apa plata, care va dilua acidul si il va impinge inapoi in stomac. Sucul de cartofi cruzi sau iaurtul diminueaza durerile. Laptele, bauturile carbogazoase, cafeaua si tutunul sunt contraindicate, deoarece in aceste cazuri stomacul secreta mai mult acid gastric.


Prevenire


Pentru evitarea aparitiei simptomelor de indigestie, este bine sa se consume cât mai putine lichide si fructe in timpul mesei sau imediat dupa, iar mesele sa fie servite fara graba. Condimentele trebuie evitate si este bine daca se opteaza pentru cereale, orez sau paste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS