7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateScortisoara, aroma tamaduitoare a sarbatorilor

Scortisoara, aroma tamaduitoare a sarbatorilor

Un vin fiert cu scortisoara, savurat impreuna cu familia sau prietenii la gura sobei, este imaginea ideala a Sarbatorilor de iarna. Putini stiu insa ca scortisoara nu este doar un simplu condiment.


In urma cu doua – trei mii de ani, scortisoara era intâlnita in vechile ritualuri ebraice, iar egiptenii o foloseau in procesul de mumificare. Ea era apreciata si pentru proprietatile terapeutice, fiind utilizata ca antiseptic si pentru calmarea durerilor. In Evul Mediu se folosea pentru combaterea gripei, ca afrodiziac si pentru tratarea durerilor digestive.


Acest condiment se obtine din scoarta arborelui Cinnamonium zeylanicum, inrudit cu dafinul, care creste in India. Astazi se stie ca scortisoara este o planta medicinala care trateaza diareea, regleaza tensiunea arteriala si mareste secretia de insulina.


Afrodiziac


Scortisoara se foloseste pentru a aroma ceaiurile, vinul sau cafeaua. Vinul amestecat cu scortisoara (50 de grame la un litru de vin) are proprietati curative in afectiuni digestive (constipatii, balonari, diaree). In curând, aceasta mirodenie ar putea fi folosita si impotriva diabetului de tip II. S-a demonstrat ca un anumit component din scortisoara are proprietatea de a imita actiunea insulinei la nivelul celulelor. Aflata deocamdata in faza experimentala, descoperirea ar putea duce la aparitia unui tratament mult mai eficient impotriva acestei boli.


Scortisoara este cunoscuta si pentru proprietatile afrodiziace. Este cunoscut efectul excitant pe care il are asupra sistemului nervos. Eficacitatea este insa mai mare daca scortisoara este asociata si cu alte alimente cu proprietati asemanatoare, cum ar fi mierea, nucsoara sau ghimbirul. Se poate prepara, de exemplu, o reteta afrodiziaca dintr-un galbenus de ou amestecat cu câte un gram de nucsoara, ghimbir, scortisoara si miere. Sau, pur si simplu, se adauga scortisoara in siropul obtinut din plante considerate la rândul lor afrodiziace, cum ar fi siropul de pin sau cel de brad.


Datorita proprietatilor antiseptice, scortisoara ajuta si la pastrarea unor alimente. Sucurile naturale, cum ar fi cel de mere, pot fi pastate mai multe zile daca le adaugam scortisoara. Atentie insa, aroma de scortisoara nu se preteaza la orice tip de fructe.


Tratamentul gingivitei


Scortisoara se poate folosi si la oprirea sângerarii gingiilor in caz de gingivita. Pentru aceasta se prepara o infuzie dintr-o lingurita de scortisoara la o cana de apa. Se lasa sa se raceasca, apoi cu acest preparat se clateste gura, de doua ori pe zi, dimineata si seara.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristina Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS