10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAmeteala poate fi semnul unei boli grave

Ameteala poate fi semnul unei boli grave

In cazul unui atac sever de ameteala, va simtiti ca si când totul in jur s-ar invârti. Daca persista mai mult de un minut si este insotita de greata, varsaturi, pierderea echilibrului sau lesin, este posibil sa fie vorba de o afectiune a urechii interne.


Ametelile sunt cauzate de o scadere brusca a tensiunii in arterele care transporta sângele la creier. Prin scaderea tensiunii, creierul primeste mai putin sânge oxigenat. Ameteala, provocata de lipsa oxigenarii corespunzatoare a creierului, survine adesea la ridicarea din pozitia culcat sau asezat (asa-numita hipotensiune posturala) si dureaza numai câteva secunde. Ea poate surveni si atunci când nivelul zaharului din sânge scade foarte mult, in cazul in care nu ati mâncat nimic sau daca suferiti de diabet, când sunteti deshidratat din cauza consumului insuficient de lichide sau a pierderii de lichide din organism, prin diaree, de exemplu.


Modalitati de prevenire a ametelii


Ametelile care apar in mod repetat nu trebuie neglijate. Ele pot fi semnul unor boli, unele dintre ele grave, cum ar fi boala arteriala, aritmie cardiaca, accident cardiovascular, osteoartrita articulatiilor gâtului, stres emotional puternic, epilepsie, intoxicatie cu tutun sau medicamente, toxiinfectie alimentara, oboseala ochilor, alergii alimentare, modificari hormonale sau o infectie cerebrala.


Iata câteva modalitati de a preveni acest simptom:


1. Evitati hipotensiunea posturala respirând de câteva ori adânc si apoi ridicati-va incet, treptat, nu dintr-o singura miscare rapida. Evitati pozitiile care inrautatesc simptomele.


2. Pastrati-va un nivel constant al zaharului in sânge, mâncând regulat si consumând alimente bogate in fibre. Limitati consumul de alimente care contin faina alba si zahar rafinat.


3. Va veti imbunatati activitatea inimii si a plamânilor si va veti oxigena suficient creierul, daca practicati zilnic 30 de minute de exercitii aerobice. La fel de eficiente sunt mersul pe jos cu pas intins si inotul.


4. Va veti intari tonusul vaselor sanguine si va veti imbunatati circulatia facând de mai multe ori dusuri alternative, calde si reci. Aveti grija insa ca apa sa nu fie prea fierbinte, pentru a nu va dilata venele de la picioare si scadea tensiunea si sa va alegeti astfel cu ameteli la iesirea din baie.


Când trebuie sa merg la medic


Este necesar sa apelati la medic daca ametelile se repeta, daca sunt insotite de torticolis, febra, dureri de urechi sau de cap, daca apar in timpul unui tratament cu medicamente prescrise de medic. Trebuie sa solicitati ajutorul unui serviciu medical de urgenta in cazurile in care ameteala este insotita de tulburari de vedere, amortirea fetei si membrelor, palpitatii, dureri toracice, dificultati de respiratie sau confuzie mintala ori daca ametelile persista, in ciuda ingrijirilor medicale.


Dr. Mariana Pasarescu, medic primar sanatate publica

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS